Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A putyini vezetés szorgalmazza a Sztálin-kultuszt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tévesen ünnepelték hétfőn Sztálin 130. születésnapját, ugyanis a szovjet diktátor valójában 131 éves lenne - mondta az InfoRádiónak Kun Miklós történész. Az évforduló kapcsán egy felmérés jelent meg Oroszországban, miszerint az egykori vezért ma is nagyra értékeli a nép. Kun Miklós úgy véli: a putyini vezetés felülről szorgalmazza a Sztálin-kultuszt.

Viták vannak Sztálin születése körül - mondta az InfoRádiónak Kun Miklós történész. Kifejtette: a rendőrségi, csendőrségi kihallgatások során maga Sztálin 1876-tól 1884-ig több időpontot mondott születési dátumaként, minden logika nélkül. Az egyházi anyakönyvből kiderült, hogy 131 éve született, mégis 130. születésnapját ünnepelték Oroszországban - tette hozzá.

Kun Miklós megdöbbentőnek tartja annak a napokban készült felmérésnek az adatait, amely szerint az orosz emberek többsége Sztálin tevékenységében több pozitívumot, mint a negatívumot talál. A kutatás minden évben azt mutatja ki, hogy sokak számára a diktátor "kemény, embertelen zsarnok volt, akinek a kezén sokmillió ártatlan ember vére szárad", a társadalom egy jelentős része azonban úgy véli, hogy "a Sztálinnak tulajdonított hibáknak, bűnöknek nincs különösebb jelentősége, a lényeg, hogy vezetése alatt győztesen került ki az ország a Nagy Honvédő Háborúból".

A történész kiemelte, Vlagyimir Putyin és a vezetés szorgalmazza ezt a kultuszt, filmek készülnek róla, hatalmas a Sztálin-barát propaganda. Az iskolai tankönyvekben az szerepel, hogy tehetséges menedzser volt a 30-as években Sztálin - tette hozzá.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa