eur:
394.47
usd:
370.34
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A putyini vezetés szorgalmazza a Sztálin-kultuszt

Tévesen ünnepelték hétfőn Sztálin 130. születésnapját, ugyanis a szovjet diktátor valójában 131 éves lenne - mondta az InfoRádiónak Kun Miklós történész. Az évforduló kapcsán egy felmérés jelent meg Oroszországban, miszerint az egykori vezért ma is nagyra értékeli a nép. Kun Miklós úgy véli: a putyini vezetés felülről szorgalmazza a Sztálin-kultuszt.

Viták vannak Sztálin születése körül - mondta az InfoRádiónak Kun Miklós történész. Kifejtette: a rendőrségi, csendőrségi kihallgatások során maga Sztálin 1876-tól 1884-ig több időpontot mondott születési dátumaként, minden logika nélkül. Az egyházi anyakönyvből kiderült, hogy 131 éve született, mégis 130. születésnapját ünnepelték Oroszországban - tette hozzá.

Kun Miklós megdöbbentőnek tartja annak a napokban készült felmérésnek az adatait, amely szerint az orosz emberek többsége Sztálin tevékenységében több pozitívumot, mint a negatívumot talál. A kutatás minden évben azt mutatja ki, hogy sokak számára a diktátor "kemény, embertelen zsarnok volt, akinek a kezén sokmillió ártatlan ember vére szárad", a társadalom egy jelentős része azonban úgy véli, hogy "a Sztálinnak tulajdonított hibáknak, bűnöknek nincs különösebb jelentősége, a lényeg, hogy vezetése alatt győztesen került ki az ország a Nagy Honvédő Háborúból".

A történész kiemelte, Vlagyimir Putyin és a vezetés szorgalmazza ezt a kultuszt, filmek készülnek róla, hatalmas a Sztálin-barát propaganda. Az iskolai tankönyvekben az szerepel, hogy tehetséges menedzser volt a 30-as években Sztálin - tette hozzá.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×