Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Koppenhága után Mexikóvárosra vár a világ megmentése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Igazságtalan, nem ambiciózus és jogilag nem kötelező érvényű egyezmény született Koppenhágában - véli a WWF éghajlatvédelmi programjának a konferencián végig részt vevő munkatársa. Benkő Dániel az InfoRádiónak elmondta: bízik a jövő évi, mexikóvárosi találkozó sikerében, amelyen a politikai döntéshozók helyett szakértők vesznek részt.

Nagyon csalódottak vagyunk, mert amit a tárgyalófelek a koppenhágai klímacsúcson megfogalmaztak, az jogilag nem kötelező, és nem is igazságos, mert nem veszi figyelembe a kis országok akaratát - mondta az InfoRádiónak a WWF éghajlatvédelmi programjának munkatársa, aki ott volt a két hétig tartó konferencián.

Benkő Dániel hozzátette: az egyezségből kitűnik, hogy a fejlett országok nem akkora részt vállalnak, mint amekkora a felelősségük a problémában, ráadásul a szöveg nem is ambiciózus, hiszen senki sem emelt vállalásain, mindenki azt hozta Koppenhágába, amit eddig is vállalt.

Úgy véli: az ENSZ klímavédelmi tanácskozásainak nagy problémája, hogy csak egyhangú döntés születhet, és ez közel 200 ország esetében eléggé megnehezíti a döntéshozatalt. Érdemesebb lenne úgy tárgyalni, hogy a nagy országok, akik a kibocsátás 80-90 százalékát teszik ki, egyezzenek meg, igaz ekkor meg a kis országok érzenék úgy, hogy kihagyták őket a folyamatból - fűzte hozzá a szakember.

Benkő Dániel szerint a másik probléma, hogy az Egyesült Államok és Kína nagyon féltik a gazdasági előnyeiket, és ez is gátolja a megegyezést.

A koppenhágai volt az első olyan konferencia, ahol a "nagy főnökök", az állam- és kormányfők is részt vettek. A 2010-ben esedékes mexikóvárosi tanácskozás talán egyszerűbb lesz, mert ott szakértők tárgyalnak majd szakértőkkel, és lehetőség lesz arra, hogy a vélt problémák helyett valós dolgokról beszéljenek - fogalmazott a szakember.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa