eur:
395.03
usd:
365.46
bux:
65440.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Újabb rekordot értek el a nagy hadronütköztetővel

Újabb rekordot értek el a genfi nagy hadronütköztetővel, amelyben az atomi részecskék nyalábját minden eddiginél nagyobb sebességgel sikerült ütköztetni - jelentette be pénteken az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN.

"A nagy hadronütköztető újraindítása utáni első szakaszra tervezett kísérleteket, a rendszer tesztelését és a műszerek kalibrálását sikerült elvégezni. Láthatóvá vált, mi mindent kell előkészíteni ahhoz, hogy a rendszert hosszabb ideig és nagyobb energiaszinten lehessen működtetni" - mondta Rolf Heuer, a CERN főigazgatója.

A legfrissebb rekord szerint a CERN részecskegyorsítójában két protonnyalábot 2,36 TeV-ra (teraelektronvoltra, ezer milliárd elektronvoltra) sikerült felgyorsítani, az előző rekordot 1,96 TeV-al november 30-án állították fel. A CERN végső soron ennél is nagyobb, 7,0 teraelektronvoltos energiaszintet akar elérni. Az újabb kísérleteket jövő februárban kezdik el az évvégi szünet után.

A hadronütköztető november 20-i újraindítása óta több mint egymillió részecskeütköztetést végeztek, ezeket most értékelik ki a tudósok szerte a világban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×