Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megakadt tárgyalások, lemondott elnök, rohamra készülő tüntetők - zajlik a klímacsúcs

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hajnalig tartó intenzív tárgyalások ellenére egyelőre nem sikerült áttörést elérni a koppenhágai klímacsúcson, ahol forrósodik a hangulat: lemondott a konferencia elnöke, néhány civil szervezetet nem engednek be a tanácskozás helyszínére és több ezer tüntető gyülekezik a Bella Center előtt.

A koppenhágai klímakonferencia újabb napjának vezető híre egyelőre nem az, hogy új klíma-megállapodás született, hanem hogy lemondott Connie Hedegaard, a 193 ország csúcstalálkozójának elnöke. Tisztségét Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök veszi át. Az ENSZ klímaügyi főfelelőse elmondta: Hedegaard továbbra is részt vesz az informális tárgyalásokon.

A lemondott elnök azzal indokolta döntését, hogy a klímacsúcs utolsó nagy tanácskozásán, amelyen az államok vezetői vesznek részt, "helyénvaló", hogy a dán kormányfő elnököljön. Hedegaard-t afrikai államok korábban azzal vádolták, hogy a fejlett államoknak kedvez a tárgyalásokon.

Megegyezés csak 2010-ben?

A tárgyalások amúgy megakadtak. "Úgy érzékeljük, hogy a Kiotói Jegyzőkönyv intenzív osztályra került, vagy már egyenesen halott" - összegezte frappánsan a tárgyalások szerda délelőtti állását Dzsairam Rames indiai környezetvédelmi miniszter. Rames elmondta: sok fejlett ország "vehemensen ellenzi" a jegyzőkönyv meghosszabbítását, néhány gazdag ország pedig átfogó egyezményt sürget, mely minden államot kötelezne a klímaváltozás elleni küzdelemre.

A tárgyalások lassulását jelzi Ban Ki Mun kedden késő este a Financial Times-nak adott interjúja is, melyben az ENSZ főtitkára úgy vélte: elképzelhető, hogy a fejlődő országoknak nyújtandó klímatámogatás összegéről már nem sikerül megegyezni Koppenhágában, így ennek rendezése a jövő évre csúszhat át.

A koppenhágai tárgyalásokat remények szerint az állam- és kormányfők érkezése billentheti ki a holtpontról, akik közül szerdán 60-at várnak a dán fővárosba. A dán kormány szerdai közlése szerint összesen 119 állam- és kormányfő, köztük kilenc alelnök jelezte hivatalosan, hogy részt vesz a konferencián. Gordon Brown brit miniszterelnök már kedden este megérkezett, s nemrég az is kiderült, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is ellátogat a klímacsúcsra.

Több civil szervezet előtt bezárták az ajtót

Nemcsak a koppenhágai klímacsúcsnak otthont adó Bella Center tanácskozótermeiben zajlanak az események, hanem az ajtókon kívül is, ugyanis több civil szervezetet nem engedtek be a központba szerda reggel.

Kint rekedtek a Föld Barátai (Friends of the Earth), az Avaaz, valamint az Éghajlati Akció Hálózat (Climate Action Network - CAN) környezetvédelmi civil szervezetek képviselői.

A Föld Barátai ernyőszervezet magyar tagja a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ), amelynek éghajlatvédelmi csoportvezetője, Botár Alexa az MTI-nek elmondta: felháborító, hogy a több millió embert képviselő civileket kizárják a csúcsról. Elmondta, hogy a Föld Barátainak mintegy 80-90 képviselőjét annak ellenére sem engedték be szerda reggel a Bella Centerbe, hogy rendelkeztek a belépéshez kedd óta szükséges másodlagos kártyákkal.