eur:
394.41
usd:
369.37
bux:
65607.88
2024. április 23. kedd Béla

Akik Magyarországon vásárolnak karácsonyra

Egy felmérés adatai szerint Kárpátalja lakói az idén mintegy 10 millió eurót költenek karácsonyi és újévi ajándékok vásárlására, főként Magyarországon és kisebb részben Szlovákiában.

A Kárpátaljai Turisztikai és Információs Központ által 2009. december 1. és 10. között végzett kutatás szerint a kishatárforgalmi engedéllyel rendelkező kárpátaljai lakosok 25 százaléka, azaz mintegy 30 ezer fő tervezi azt, hogy Magyarország valamelyik ukrán határhoz közeli bevásárlóközpontjában szerzi be a karácsonyi és újévi ajándékokat.

A schengeni vízummal rendelkező válaszadók 20 százaléka Budapestet nevezte meg a karácsonyi bevásárlás célállomásaként. A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye azon lakosainak 65 százaléka, akik külföldön szeretnék megejteni a karácsonyi-újévi ajándékok vásárlását, Budapestet jelölte meg olyan helyként, amely széles áruválasztékával megfelel az elvárásainak - adták hírül kárpátaljai internetes hírportálok.

A kutatás szerint a schengeni vízummal rendelkező kárpátaljaiak 10 százaléka Szlovákiában, négy százaléka pedig Bécsben akar bevásárolni karácsonyra.

A megkérdezettek 35 százaléka vélte úgy, hogy a szomszédos országokban kedvezményes áron szerezheti be a divatos árucikkeket. Arra a kérdésre, hogy mennyit szánnak a karácsonyi és újévi ajándékok megvásárlására, a válaszadók 35 százaléka 300-500 euró közötti összeget nevezett meg.

A kutatást végző cég előrejelzése szerint a kárpátaljaiak az idei év végi vásárlásaik során mintegy 10 millió eurót hagynak a szomszédos országok üzleteiben.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×