eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Japán belpolitikai vihar a kínai alelnök császári audienciája miatt

A japán császár kedden fogadta Hszi Csin-ping kínai alelnököt, akiről Tokió egyébként is megkülönböztetett figyelemmel gondoskodott, kiváltva az ellenzék és a sajtó éles bírálatát.

A palota szűkszavú közléséből annyi derül ki, hogy Akihito császár kifejezte reményét: Hszi látogatása hozzájárul a két szomszédos ország barátságához, míg kínai politikus egyebek mellett "mély háláját" fejezte ki a találkozó lehetőségéért.

A japán protokoll szerint ahhoz, hogy a császár fogadjon egy külföldi méltóságot, legalább egy hónappal előbb be kell jelenteni az igényt. A kínai alelnök esetében a kérelem november 26-án érkezett, s a kivételezés miatt most az ellenzéki Liberális Demokrata Párt (LDP) azzal vádolja a Demokrata Pártot (DPJ), hogy "politikai célokra használja az uralkodót". Továbbá azt is kifogásolták, hogy a látogatás alkalmával kínai zászlókkal díszítették fel a középületeket, valamint azt, hogy a kínai alelnököt túlságosan népes üzletember-delegáció kísérte el.

Ezzel szemben a másik oldalon - így a China Daily című lapban megszólaltatott kínai szakértők is - azt állítják, hogy a japán ellenzék politikai tőkét akar kovácsolni a helyzetből, s kihasználja az alkalmat arra, hogy támadja a kormányzó pártot és a közeledést Kínához.

A kínai vendég hétfőn Hatojama Jukióval találkozott, aki sokat tett azért, hogy a kedd reggeli húszperces császári audiencia létrejöjjön. A lapok címoldalára került témával kapcsolatban a szeptember óta hivatalban lévő kormányfő sajnálkozását fejezte ki. Mint mondta, a kínai alelnöknek kijár az udvarias fogadtatás, már csak azért is, mert minden valószínűség szerint 2012-től ő lesz az államelnök.

A Hatojama és Hszi egyórás megbeszélésein elhangzottakról a kínai sajtó leginkább az új japán kormányfő gesztusait emeli ki, a közeledés szándékát és annak protokolláris és verbális megnyilvánulásait, miközben - anélkül, hogy részletekre kitérne - megemlíti, hogy "kényes kérdésekről" is szó esett.

A japán kormányfő kijelentette, hogy országa tiszteletben tartja Kína álláspontját Tajvan ügyében, a Tibettel kapcsolatos kérdéseket pedig Kína belügyének tekinti. A beszámolók szerint Hatojama ismét fölvetette a "Kelet-Ázsiai közösség" létrehozásának gondolatát, amihez szövetségesül kérte Pekinget.

Hszi szerint Ázsia két legnagyobb gazdaságának a zöld gazdaság építésére kell összpontosítania, s ebben az együttműködést hangsúlyozta. Ugyancsak kijelentette: Kína vezető szerepet kíván vállalni Kelet-Ázsia integrációjának folyamatában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×