Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Klímacsúcs 1200 limuzinnal, 140 magánrepülővel és kaviárhegyekkel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szén-dioxid-kibocsátás és ezzel a felmelegedés lassítása a célja a koppenhágai klímacsúcsnak - de a politikusok ismét bort isznak és vizet prédikálnak: a résztvevők annyi limuzint és magánrepülőgépet használnak, hogy a tanácskozás idején annyi szén-dioxidot "termelnek", mint egy 140 ezer lakosú város.

Dániában az összes autókölcsönző cégnek együttesen nincs annyi limuzinja, mint amennyire a december 18-ig tartó tanácskozásra 192 országból érkezett 1800 küldöttnek "szüksége" van: a rendelés már a múlt héten meghaladta az 1200 darabot - csak a franciák egyetlen napon 42 plusz limuzint kértek.

A szükségletek kielégítésére a cégek Németországból és Svédországból - vagyis több száz kilométeres távolságról - kénytelenek luxusautókat hozatni a dán fővárosba, ahol a fő téma az, hogyan lehetne csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást.

A megrendelt 1200 limuzin közül mindössze öt darab hibrid vagy elektromos meghajtású, ezen kívül van köztük néhány alternatív üzemanyaggal működő is, de a többi nagyrészt dízeles és benzines. Apróság, de jellemző: a klímacsúcsnak otthont adó Dániában extrém magas adóval sújtják a hibrid autókat.

A koppenhágai repülőtér 140, küldöttséget szállító magángépre számít - ezek nagy része számára az országban sincs parkolóhely, így van, amelyiknek majd Svédországba kell átszállnia, és onnan visszatérnie a VIP-vendégekért.

Így aztán nem csoda, hogy a klímacsúcs idején 41 ezer tonna szén-dioxid kerül a levegőbe, amennyit egy 140 ezres város termel - a Föld megmentése jegyében.