eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az oroszok szerint aláírás előtt az új START-szerződés

A hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló új START-szerződést várhatóan december második felében aláírja Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnök, mégpedig egy európai fővárosban - jelentette kedden az orosz Interfax hírügynökség orosz diplomáciai forrásra hivatkozva.

Az Interfax forrása hozzátette, hogy a szerződés ratifikálásáig, azaz mintegy fél évig közös bizottság rendezi majd a hadászati támadó fegyverekkel kapcsolatban esetleg felmerülő vitás kérdéseket.

A diplomáciai forrás elmondta, hogy hasonló bizottság létrehozását előirányozta a START-1 szerződés is, amelynek érvénye december 5-én járt le.

Azt mondta, hogy az új szerződésben a két ország eltekint a START-1-ben foglalt, bonyolult, többfokozatú ellenőrzési rendszertől, s helyette kevésbé bonyolult, kevésbé költségigényes ellenőrzési rendszert alkalmaznak.

Korábban Arkagyij Dvorkovics elnöki tanácsadó óvatos derűlátással azt mondta: Moszkva és Washington úgy látja, elősegíti a kapcsolatok "újraindítását", ha módot találnak arra, hogy új megállapodással helyettesítsék az 1991-ben kötött, s a napokban lejárt START-1 szerződést, a történelem legkomolyabb atomfegyverzet-csökkentési megállapodását.

A felek a START-1 érvényének lejártával egy időben közölték, hogy azt érvényben lévőnek tekintik mindaddig, amíg alá nem írják, illetve amíg nem ratifikálják a fegyverkészletek további csökkentéséről szóló megállapodást.

Az új START-szerződés (START-3) a hordozóeszközök és a - főleg nukleáris - robbanótöltetek számának további csökkentését irányozza elő. Eredetileg a hordozóeszközök 500-1100 egységre, a robbanótöltetek számának 1500-1675-re történő csökkentéséről volt szó. A tárgyalásokon a felek azonban egyes források szerint a hordozóeszközök 700-800 egységre, a robbanótöltetek mintegy 1600 darabra való csökkentésében állapodtak meg - írta az Interfax.

Emlékeztetett rá, hogy 2012-ig érvényben van az úgynevezett Moszkvai Szerződés - amelyet azt követően írtak alá, hogy a START-2-ről folytatott tárgyalások zsákutcába jutottak -, s ennek értelmében Moszkva és Washington 2012. december 31-én 1700-2200 robbanótöltettel rendelkezhet. Ez a szerződés azonban kötődik a START-1-hez, amennyiben megkötésekor figyelembe vették, hogy a START-1 már korlátozza a hordozóeszközök számát, és az ellenőrzést is a START-1 rögzíti.

Szombaton a cseh sajtó közölt diplomáciai forrásokból származó értesüléseket arról, hogy esetleg amerikai-orosz csúcstalálkozó lesz Prágában. Akkor úgy tudták: a felek arról írnak alá megállapodást, hogy a START-1 szerződés érvényének lejárta után is folytatják tárgyalásaikat a hadászati támadó fegyverek csökkentéséről és korlátozásáról.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×