eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mindkét elnökjelölt győztesnek tartja magát

Mircea Geoana és Traian Basescu egyaránt önmagát tekinti a vasárnapi elnökválasztás győztesének, mivel este még csak a különféle - szoros versenyt tükröző - exit-poll eredmények álltak rendelkezésére, amelyek a szociáldemokrata jelölt elsőbbségét jelezték, miközben a jelenlegi államfő a hivatalos szavazatszámlálás eredményétől saját diadalát várja.

Nem sokkal éjfél előtt váltak ismertté a teljes - a 21 órai állapotot tükröző - exit-poll eredmények. Az INSOMAR közvéleménykutató-intézetnek a Realitatea hírtelevízióban ismertetett adatai szerint Geoana a szavazatok 51,2, Traian Basescu jelenlegi államfő pedig azok 48,8 százalékát szerezte.

A CCSB intézet Geoana esetében 51, Basescu számára pedig 49 százalékot mutatott ki. A CURS szerint a voksok 50,7-49,3 arányban oszlottak meg a szociáldemokrata pártelnök és a demokrata-liberálisok által támogatott államfő között. A CSOP közvéleménykutató-intézet azonban Basescut hozta ki vezető helyen 50,4 százalékkal, Mircea Geoanánal 49,6 százalékot állapított meg.

Az urnazárás után már közzétették az akkor még csak a 19 órás állapotot mutató exit-poll eredményeket, amelyek Geoana győzelmét jelentették. A szociáldemokrata pártelnök nem is késlekedett a lelkes nyilatkozattal. Kijelentette: mostantól minden román elnöke lesz. "Lezárjuk a posztkommunista időszak húsz esztendejét, lezárjuk az átmenet időszakát, holnaptól Európa felé vesszük utunkat" - mondta Geoana.

Jelezte, hogy napokon belül megalakul Klaus Johannis vezetésével az új kormány, amely egy erőteljes koalícióra és egy határozott válságellenes programra épül majd. Nagyszeben németajkú polgármestere maga is ígérte, hogy már hétfőn megkezdi kormányalakítási tárgyalásait.

Traian Basescu ugyanakkor biztosra veszi, hogy a szavazatok hivatalos összeszámlálása az ő győzelmét igazolja majd. Utalt a televízióadók "manipulációjára", kimondatlanul is érzékeltetve, hogy a képernyőkön közzétett adatokat szerinte megcáfolja majd az Országos Választási Iroda (BEC) által nyilvánosságra hozandó eredmény.

Basescu ezúttal is azt mondta: a televíziós "torzítások" mögött az általa sokszor támadott két médiamágnás, a Realitatea hírtelevíziót birtokló Sorin Ovidiu Vantu és az Antenna3 hírtelevízió tulajdonosa, Dan Voiculescu áll. Emlékeztetett, hogy az exit-poll eredmények 2004-ben is vesztést jeleztek számára, a szavazatszámlálás után azonban kiderült, hogy ő nyert. Basescu szerint ez most is így lesz.

Azzal is alátámasztotta véleményét, hogy még be kell érkezniük a külföldön szavazók eredményeinek is. A külügyminisztérium adatai szerint mintegy 108 ezer román állampolgár élt külföldön szavazati jogával. Adriean Videanu, a PD-L alelnöke ráadásul vasárnap késő este bejelentette: a saját pártja által végzett párhuzamos - még nem hivatalos - szavazatszámlálás során a voksok csaknem 75 százalékos feldolgozottsága alapján Basescu vezet 50,6 százalékos aránnyal.

A választási iroda mindenesetre csak ma reggel kezdi közölni a hivatalos részeredményeket.

A romániai magyarság képviselői sajnálattal állapították meg, hogy a magyarok rendkívül szerény arányban vettek részt a választáson. A két székelyföldi megyében, Hargitában és Kovásznában regisztrálták országos viszonylatban a legalacsonyabb részvételt.

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke nyilatkozatában úgy fogalmazott: a romániai magyarok többsége nem érzékelte az elnökválasztások második fordulójának tétjét, azt, hogy Romániában változásra van szükség.

Az MTI kérdésére elmondta: csak a végleges választási eredmény közzététele után kezdik el a tárgyalásokat a Szociáldemokrata Párttal (PSD). Leszögezte: az RMDSZ hajlandó kormánykoalícióra lépni, de csak akkor, ha ennek megfelelő feltételei lesznek.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke az MTI-nek kifejtette: a magyarok számára a kampány idején nem tudtak megfelelően mozgósító kínálatot nyújtani. Bírálta a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget, mert szerinte az olyan egyezségbe ment bele (a liberális párttal való megállapodással és azzal, hogy Geoanát támogatta), amelyért cserébe nem kért semmit, ráadásul a magyarok számára sem kínált semmit.

Az EMNT elnöke utalt arra, hogy egy héttel ezelőtt felhívással fordult az RMDSZ-hez és a többi magyar politikai közszereplőhöz: sürgősen üljön össze az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF), és alakítson ki közös magyar álláspontot arról, kit támogassanak az elnökválasztáson. Szerinte azonban az RMDSZ folytatta a "kisajátítás politikáját", és ennek most a magyarság issza meg a levét. Tőkés szerint a magyarság szavazatai döntőek lehettek volna az elnökválasztáson, ha sikerült volna mozgósítani a magyarságot.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×