Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Robert Gates: évek óta nem tudni, hol van Oszama bin Laden

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai hatóságok nem tudják, hol bujkál Oszama bin Laden; az al-Kaida terrorhálózat vezetőjének hollétéről évek óta nincsenek megbízható információk - közölte Robert Gates amerikai védelmi miniszter.

James Jones nemzetbiztonsági tanácsadó ugyanakkor azt mondta, Oszama bin Laden az év egy részét valószínűleg Afganisztánban tölti.

Gates az ABC-nek adott vasárnapi interjúban arról beszélt: nem tudja megerősíteni azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint egy fogoly az év elején Kelet-Afganisztánban látta a terroristavezért.

"Valójában nem tudjuk, hol van Oszama bin Laden. Ha tudnánk, odamennénk és elfognánk" - mondta a védelmi miniszter, akit arról kérdeztek, mikor voltak utoljára kézzelfogható információk Oszama bin Laden hollétéről. "Azt hiszem, évekkel ezelőtt" - válaszolta.

A BBC minap közölte, hogy Pakisztánban egy fogva tartott azt állította: olyan információi vannak, hogy Oszama bin Laden januárban vagy februárban a kelet-afganisztáni Gazni tartományban járt.

James Jones nyugalmazott tábornok, nemzetbiztonsági tanácsadó viszont úgy fogalmazott a CNN hírtelevízióban: Oszama bin Laden az afgán-pakisztáni határnak hol az egyik, hol a másik oldalán tartózkodik. Leszögezte, a szövetséges csapatok nem adták fel a terrorvezér felkutatását.

Az amerikai szenátus külügyi bizottsága november végén kiadott jelentésében úgy foglalt állást: Oszama bin Laden azért tudott kereket oldani az afganisztáni Tora Bora hegységből 2001 végén, mert a Bush-kormány és az amerikai katonai parancsnokok nem tudták összehangolni az elfogását célzó erőfeszítéseiket.