eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Robert Gates: évek óta nem tudni, hol van Oszama bin Laden

Az amerikai hatóságok nem tudják, hol bujkál Oszama bin Laden; az al-Kaida terrorhálózat vezetőjének hollétéről évek óta nincsenek megbízható információk - közölte Robert Gates amerikai védelmi miniszter.

James Jones nemzetbiztonsági tanácsadó ugyanakkor azt mondta, Oszama bin Laden az év egy részét valószínűleg Afganisztánban tölti.

Gates az ABC-nek adott vasárnapi interjúban arról beszélt: nem tudja megerősíteni azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint egy fogoly az év elején Kelet-Afganisztánban látta a terroristavezért.

"Valójában nem tudjuk, hol van Oszama bin Laden. Ha tudnánk, odamennénk és elfognánk" - mondta a védelmi miniszter, akit arról kérdeztek, mikor voltak utoljára kézzelfogható információk Oszama bin Laden hollétéről. "Azt hiszem, évekkel ezelőtt" - válaszolta.

A BBC minap közölte, hogy Pakisztánban egy fogva tartott azt állította: olyan információi vannak, hogy Oszama bin Laden januárban vagy februárban a kelet-afganisztáni Gazni tartományban járt.

James Jones nyugalmazott tábornok, nemzetbiztonsági tanácsadó viszont úgy fogalmazott a CNN hírtelevízióban: Oszama bin Laden az afgán-pakisztáni határnak hol az egyik, hol a másik oldalán tartózkodik. Leszögezte, a szövetséges csapatok nem adták fel a terrorvezér felkutatását.

Az amerikai szenátus külügyi bizottsága november végén kiadott jelentésében úgy foglalt állást: Oszama bin Laden azért tudott kereket oldani az afganisztáni Tora Bora hegységből 2001 végén, mert a Bush-kormány és az amerikai katonai parancsnokok nem tudták összehangolni az elfogását célzó erőfeszítéseiket.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×