eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Sólyom László gazdasági és kulturális együttműködésről is tárgyalt Dél-Koreában

Újabb dél-koreai beruházások lesznek a közeljövőben Magyarországon - jelentette be Sólyom László dél-koreai tárgyalásainak keddi napján. Az államfő beszámolt arról is, hogy Budapesten létrejön a Koreai Kulturális Intézet, Koreában pedig a magyar Zeneakadémia hoz létre egy kihelyezett tagozatot.

Tízéves dél-koreai gyerekek köszöntötték Sólyom Lászlót, amikor a magyar államfő dél-koreai kollegájával Ri Mjong Bakkal találkozott a magyar szemmel példátlannak tekinthető biztonsági őrizettel ellátott Elnöki Palotában.

A két ország diplomáciai kapcsolata 20 éves felvételének alkalmából az ázsiai országban tartózkodó köztársasági elnök a találkozót követően az InfoRádiónak úgy fogalmazott: az elnökök beszélnek, a kormánytagok jegyzetelnek, majd néhány hónapon belül az itt elhangzottak megvalósulnak.

Sólyom László az InfoRádiónak beszámolt a koreai elnökkel folytatott tárgyalásáról, amely szerint az ázsiai ország bővíteni akarja a gazdasági kapcsolatokat és további magyarországi beruházásokat helyezett kilátásba. Hozzátette: a jövőben várhatóan több diák érkezik Magyarországra. Eddig elsősorban orvostanhallgatók érkeztek hozzánk, a jövőben azonban más tudományágat is elsajátíthatnak az itt tanulók. Támogatják a magyar Zeneakadémia letelepedését Dél-Koreában, azaz egy kihelyezett kar nyílna az országban, emellett Budapesten megnyílik a Dél-koreai Kulturális Intézet.

Dél-Korea Magyarországot kapunak tekinti az Európai Unió felé - hangoztatták az ázsiai ország vezetői. Sólyom László több helyen szóba hozta a december elsejétől hatályos lisszaboni szerződést, valamint azt is hangsúlyozta, hogy a dokumentum alapján működő közösség első elnökségi triójának Magyarország is tagja, így alakítói lehetünk az új EU-nak.

A magyar államfőnek ezt követően a Koreai Iparszövetség elnöke adott ebédet, délután pedig a szöuli Jonszei Egyetemen avatták díszdoktorrá. Sólyom László az elismert, magánkézben lévő intézmény felkérésére a magyarországi és kelet-európai rendszerváltásról, illetve a magyar Alkotmánybíróságról tartott angol nyelvű előadást. A köztársasági elnök szerdán délelőtt a Samsung Electronics szuvoni gyárába és a koreai Nemzetgyűlésbe látogat el. Szerda délután Sólyom László Japánban folytatja ázsiai körútját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×