eur:
394.34
usd:
370.52
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Irán elfogott öt brit vitorlázót

Az iráni hatóságok megerősítették kedden, hogy elfogtak öt brit állampolgárt, akik vitorlás hajóval az ország felségvizeire tévedtek a Perzsa-öbölben.

Teheránban magas szinten foglalkoznak az üggyel, Londonban viszont egyszerű konzuli esetnek tartják, de kedd estére már nyugtalanítónak mondták, hogy Irán nem ad magyarázatot a tengerészek elfogására.

"A briteket a Forradalmi Gárda haditengerészete tartóztatta le. A Forradalmi Gárda kötelessége a külföldi erőkkel való szembeszállás, és őrizetbe vételük a Perzsa-öbölben" - jelentette ki Ali Reza Tangsiri, a Forradalmi Gárda haditengerészetének parancsnoka.

Ramin Mehmanparaszt külügyi szóvivő közölte, hogy a hatóságok vizsgálják az ügyet. Később az államfő kabinetfőnöke, Eszfandiar Rahim Masaje ezt azzal egészítette ki, hogy bíróság fog dönteni a tengerészek sorsáról, és "természetesen súlyos büntetést kapnak, ha kiderül a rosszhiszeműségük".

Londonban bekérették az iráni nagykövetet, és magyarázatot kértek tőle. A találkozó után a külügyminisztérium közölte: többször is hiába próbálták megtudni, hogy miért tartják fogva a hajósokat. Kérték azt is, hogy az illetőket kereshesse föl a konzulátus képviselője. Mivel közel egy hét telt el a letartóztatás óta, "nyugtalanságra ad okot Irán szándékait illetően az, hogy hiányzik a kimerítő magyarázat és a történtek teljes tisztázása".

David Miliband brit külügyminiszter még hétfőn jelentette be, hogy öt brit állampolgárt tartanak őrizetben Iránban. A sportvitorlással Bahreinből Dubajba tartó briteket november 25-én tartóztatták fel, és fogták el. A versenyhajó valószínűleg azért tartott Dubajba, hogy részt vegyen a Dubaj-Maszkat útvonalon megrendezendő vitorlásversenyen, s feltehetően figyelmetlenségből tévedt Irán felségvizeire. Miliband szerint brit illetékesek azonnal kapcsolatba léptek az iráni hatóságokkal, hogy tájékoztatást kérjenek, és mielőbb le tudják zárni az ügyet. A fiatalok jóhiszeműsége felől nincs semmi kétség - jelentette ki.

Egy hasonló incidens miatt 2007 márciusában komoly diplomáciai viszály tört ki London és Teherán között. Akkor tizenöt brit haditengerészt fogott el az iráni haditengerészet, és csak egy hónappal később engedték őket szabadon.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×