Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hetente egy elítélt tévedésből szabadul a börtönből

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Négy év alatt közel kétszáz elítéltet engedtek ki tévedésből a brit börtönökből. Az ellenzék szerint nem kérdés, hogy ez a munkáspárti kormány hozzá nem értésének eredménye.

Fura indokokat hoznak fel a brit börtönökben arra, miért engedtek szabadon idő előtt elítélteket, köztük gyilkosokat és gyermekmolesztálókat: az egyik szerint két fogvatartott - apa és fiú - neve megegyezett, ezért összekeverték őket. Az elmúlt két évben már annyit hibáznak a büntetés-végrehajtásban, hogy minden hétre jut egy tévedésből szabadlábra kerülő.

2005 és 2007 között évente 36 volt az átlag, míg az utóbbi két évben a szám felugrott 50-re, és végeredményben már 193 olyan elítélt kapott elbocsátási papírt, akinek még jó néhány éve hátravolt a rács mögött.

Az információt az ellenzékben lévő konzervatívok igazságügyi szóvivője hozta nyilvánosságra. "Ahogy a börtönök egyre túlzsúfoltabbá, az ott dolgozók leterheltebbé, az áthelyezések pedig gyakoribbá váltak, a téves szabadon bocsátások száma is megemelkedett. Ez közvetlen következménye annak, hogy a Munkáspárt hozzá nem értő módon irányítja az igazságszolgáltatást" - magyarázta Dominic Grieve.

Az egyik ilyen, véletlenül szabadon bocsátott elítélt, Anthony Joseph néhány órával azután, hogy elhagyta a börtönt, halálra késelt egy férfit egy londoni buszon.