Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az energetika terén fognának össze a visegrádi országok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az energetikai együttműködésről, a kis-és középvállalatok határon átnyúló tevékenységének támogatásáról, és a célirányosabb beruházás-ösztönzésről tárgyaltak a visegrádi négyek gazdasági miniszterei Budapesten.

Varga István nemzeti gazdasági és fejlesztési miniszter a V4-ek plenáris ülését követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy szlovák, lengyel és cseh kollégájával a V4-ek kibővített együttműködéséről, a bürokrácia csökkentéséről, a klaszterek együttműködéséről, logisztikai programokról, és a kereskedelmi láncok tevékenységéről is tárgyaltak.

A felek együttműködési megállapodást írtak alá, és három területen - energetika, bürokráciacsökkentés és kereskedelmi láncok - feladatokat határoztak meg munkacsoport szinten.

Waldemar Pawlak lengyel gazdasági miniszter a vállalatok együttműködésének, és az európai uniós források hatékony felhasználásának fontosságáról beszélt. Elmondta, hogy Lengyelország az egyetlen ország Európában, amely 2009 első félében több mint egy százalékos gazdasági növekedést produkált,és nem volt szükség gazdaságélénkítő csomagokra.

Lubomír Jahnátek szlovák gazdasági miniszter hasznosnak nevezte a válságkezelési tapasztalatok cseréjét, és hangsúlyozta, hogy az energetikai diverzifikáció területén fontos a tagállami stratégiák koordinálása. Hozzáfűzte: a miniszterelnökök számára előkészítenek egy anyagot a gáz-, kőolaj- és energiarendszerek észak-déli összekapcsolásáról.

Erik Geuss, a cseh gazdasági tárca vezetője hangsúlyozta: közösek az országok alapelvei a gazdasági válság problémáinak megoldása tekintetében. Elmondta, hogy fontos a kis- és közepes vállalatok adminisztrációs terheinek csökkentése, mivel ez a válság által egyik legjobban érintett szektor.

Hanganyag: Németh Zoltán