eur:
395.33
usd:
366.33
bux:
65412.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Basescu és Geoana mérkőzik meg a romániai elnökválasztás második fordulójában

Romániában a jobboldali Traian Bãsescu jelenlegi államfő és Mircea Geoana, a Szociáldemokrata Párt jelöltje mérkőzik meg az államelnök-választás második fordulójában.

Romániában három közvélemény-kutató exit-poll felmérései egybecsengően jelzik, hogy Traian Bãsescu jelenlegi államfő nyerte az elnökválasztás első fordulóját, és a második fordulóban a tőle 2-3 százalékkal elmaradó szociáldemokrata Mircea Geoanával mérkőzik majd meg. Mindketten a szavazatok megközelítőleg egy harmadát szerezték meg.

A fennmaradó egyharmadból a nemzeti liberális párt jelöltje, Crin Antonescu vitt el több mint húsz százalékot. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség jelöltjének, Kelemen Hunornak 3 és 4 százalék közötti eredményt jeleznek a felmérések, ami a magyarok 6,2-es romániai arányához mérten gyenge eredménynek számít.

A magyarok passzivitása egyébként a választási részvételben is megmutatkozott. Míg a parlamenti vagy európai parlamenti választásokon általában az élen járnak a jelentős magyar közösséget számláló megyék, ezúttal Szatmár megyében és a Székelyföldön volt a leggyengébb a választási kedv.

Országosan egyébként a választók 53,5 százaléka szavazott, ami mintegy tíz százalékkal haladja meg a tavalyi parlamenti választások részvételi arányát.

A választással egy időben népszavazást is tartottak. Arról kérdezték a polgárok véleményét: akarják-e hogy egykamarás parlamentje legyen az országnak, és a képviselők száma 300 alá csökkenjen. E népszavazást amúgy Traian Bãsescu kampányfogásának tekintette a román politikai osztály, ennek ellenére a választók mintegy 80 százaléka a törvényhozás átszervezésére szavazott.

Az államfő úgy értékelte, ez a tegnapi nap legfontosabb eredménye. A választás mindent eldöntő második fordulóját december 6-án tartják Romániában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×