Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Német alkotmányjogászok szerint a televízió nem lehet a politika zsákmánya

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A közszolgálat rádió, illetve televízió nem lehet a politika zsákmánya - hangsúlyozták vasárnapi közös felhívásukban német alkotmányjogászok.

A rendkívülinek számító felhívás a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című konzervatív újság címoldalán jelent meg, és abban 35 ismert alkotmányjogász a legnagyobb német, illetve európai közszolgálati televízió, a ZDF főszerkesztőjének személye körül kirobbant botrány kapcsán arra figyelmeztetett, hogy Németországban veszélybe került a sajtószabadság.

A nyílt levél címzettje Roland Koch, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezető politikusa, Hessen tartomány kormányfője. Koch a ZDF televíziót felügyelő és személyi kérdésekben döntő kuratórium elnökhelyettese, aki ellenzi a hivatalban lévő főszerkesztő, Nikolaus Brender mandátumának meghosszabbítását. A politikus a nyilvánosság előtt a televízió nézettségének visszaesésére hivatkozott, ténylegesen azonban Brender ellen állítólagos baloldalisága a vád.

Az alkotmányjogászok felhívásukban felhívták a figyelmet arra, hogy a Roland Koch által a főszerkesztő személye ellen, illetve a hivatalából történő eltávolítása érdekében indított kampány ellentétben áll az alkotmánnyal. Úgy ítélték meg: mindezzel veszélybe került az az alaptörvényben rögzített alapelv, amely elutasítja a politika beavatkozását a közszolgálati média működésébe. A levél aláírói között olyan alkotmányjogászok vannak, akik a többi között Németországot képviselik a különböző nemzetközi bírói testületekben vagy esélyesek az alkotmánybíróság hamarosan betöltésre váró posztjára.

Nikolaus Brender több mint nyolc év óta - általános vélekedés szerint pártatlanul - végzi főszerkesztői tevékenységét. Ennek ellenére Roland Koch arra törekszik, hogy megakadályozza a hivatalban lévő főszerkesztő 2010 márciusában lejáró mandátumának meghosszabbítását. Az erről dönteni hivatott kuratórium pénteken ül össze, és a kereszténydemokrata politikus állítólag többség kialakításán munkálkodik Bender menesztése érdekében. A 67 tagú testületben többségben vannak a konzervatív CDU/CSU küldöttei. A ZDF intendánsa, azaz első számú vezetője, Markus Schächter ugyanakkor a leghatározottabban kiállt a főszerkesztő mellett.

A közelmúltban a ZDF legnevesebb újságírói nyílt levélben vállaltak szolidaritást a televízió főszerkesztőjével, azt hangoztatva, hogy a testületbe delegált CDU/CSU tagok nyomása a "pártok veszélyes mértékű" beavatkozásáról tanúskodik. A távolságtartás a pártoktól, a függetlenség megőrzése alapvető követelmény - szögezték le az újságírók, akiket szolidaritásukról biztosítottak más német televíziók vezető munkatársai is.