eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Német alkotmányjogászok szerint a televízió nem lehet a politika zsákmánya

A közszolgálat rádió, illetve televízió nem lehet a politika zsákmánya - hangsúlyozták vasárnapi közös felhívásukban német alkotmányjogászok.

A rendkívülinek számító felhívás a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című konzervatív újság címoldalán jelent meg, és abban 35 ismert alkotmányjogász a legnagyobb német, illetve európai közszolgálati televízió, a ZDF főszerkesztőjének személye körül kirobbant botrány kapcsán arra figyelmeztetett, hogy Németországban veszélybe került a sajtószabadság.

A nyílt levél címzettje Roland Koch, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezető politikusa, Hessen tartomány kormányfője. Koch a ZDF televíziót felügyelő és személyi kérdésekben döntő kuratórium elnökhelyettese, aki ellenzi a hivatalban lévő főszerkesztő, Nikolaus Brender mandátumának meghosszabbítását. A politikus a nyilvánosság előtt a televízió nézettségének visszaesésére hivatkozott, ténylegesen azonban Brender ellen állítólagos baloldalisága a vád.

Az alkotmányjogászok felhívásukban felhívták a figyelmet arra, hogy a Roland Koch által a főszerkesztő személye ellen, illetve a hivatalából történő eltávolítása érdekében indított kampány ellentétben áll az alkotmánnyal. Úgy ítélték meg: mindezzel veszélybe került az az alaptörvényben rögzített alapelv, amely elutasítja a politika beavatkozását a közszolgálati média működésébe. A levél aláírói között olyan alkotmányjogászok vannak, akik a többi között Németországot képviselik a különböző nemzetközi bírói testületekben vagy esélyesek az alkotmánybíróság hamarosan betöltésre váró posztjára.

Nikolaus Brender több mint nyolc év óta - általános vélekedés szerint pártatlanul - végzi főszerkesztői tevékenységét. Ennek ellenére Roland Koch arra törekszik, hogy megakadályozza a hivatalban lévő főszerkesztő 2010 márciusában lejáró mandátumának meghosszabbítását. Az erről dönteni hivatott kuratórium pénteken ül össze, és a kereszténydemokrata politikus állítólag többség kialakításán munkálkodik Bender menesztése érdekében. A 67 tagú testületben többségben vannak a konzervatív CDU/CSU küldöttei. A ZDF intendánsa, azaz első számú vezetője, Markus Schächter ugyanakkor a leghatározottabban kiállt a főszerkesztő mellett.

A közelmúltban a ZDF legnevesebb újságírói nyílt levélben vállaltak szolidaritást a televízió főszerkesztőjével, azt hangoztatva, hogy a testületbe delegált CDU/CSU tagok nyomása a "pártok veszélyes mértékű" beavatkozásáról tanúskodik. A távolságtartás a pártoktól, a függetlenség megőrzése alapvető követelmény - szögezték le az újságírók, akiket szolidaritásukról biztosítottak más német televíziók vezető munkatársai is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×