Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Herman Van Rompuy lesz az EU első elnöke

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Herman Van Rompuy belga miniszterelnök lesz az Európai Unió első elnöke, Catherine Ashton brit kereskedelmi EU-biztos pedig az első \"külügyminiszter\" - jelentette be több résztvevő, köztük az elnöklő Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök az EU-tagországok állam- és kormányfőinek csütörtöki brüsszeli találkozóját követően.

Az év eleje óta belga miniszterelnök Van Rompuy választása nem meglepetés, az elmúlt hetekben nyilvánvalóvá vált, hogy ő a legesélyesebb a posztra.

A jelenleg európai bizottsági tag, korábban brit politikai tisztségeket betöltő Ashton jelölése azonban egészen friss döntés, korábban más neveket emlegettek e poszt várományosának.

A két tisztség a decemberben életbe lépő Lisszaboni Szerződéssel jön létre az Európai Unióban. Az elnök az állam- és kormányfők találkozóit vezeti majd, illetve bizonyos helyzetekben képviseli az EU-t külső partnereknél is. A főképviselő posztját a reformszerződés megerősítette, továbbá leválasztotta arról az EU-tagországok kormányait képviselő tanács főtitkári megbízatását, amely sokkal inkább bürokratikus megbízatásnak számít.

A főképviselő személyét hivatalosan az Európai Bizottság elnökének és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, mivel ő egyúttal a bizottság alelnöki posztját is betölti majd.

Az elnök megbízatása két és fél évig, a külügyminiszteré öt évre szól majd.

Jól kiismeri magát

Herman A. Van Rompuy, Belgium 49. miniszterelnöke 1947. október 31-én született Brüsszelben. A nagy múltú Saint-Jans-Berchmans főiskolára járt Brüsszelben, majd közgazdaságtudományt hallgatott a Leuveni Katolikus Egyetemen. 1972 és 1975 között a belga nemzeti banknál dolgozott.

1973 és 1977 között a kereszténydemokrata párt elődje, a Keresztény Néppárt (Christelijke Volkspartij) ifjúsági tagozatának volt az elnöke. 1975 és 1980 között a párt országos vezetőségének tagja, 1988 és 1993 között a CVP elnöke volt. 1988-1995 között a belga szenátus, 1995-től a képviselőház tagja.

1993-ban kapott először kormányzati posztot, Jean-Luc Dehaene kormányában miniszterelnök-helyettes, illetve költségvetési miniszter volt 1999-ig. 2004-ben államminiszterré nevezték ki, 2007. július 12-én megválasztották a képviselőház elnökének, ezt a posztot miniszterelnökké választásáig töltötte be. 2008 végén kapott kormányalakítási megbízást, s kabinetje 2008. december 30-án tette le hivatali esküjét.

A Wall Street Journal úgy jellemezte Van Rompuyt, hogy a kilencvenes években hozzájárult a belga költségvetés rendbetételéhez, az euró bevezetésére való felkészüléshez és jól kiismeri magát a hallatlanul bonyolult belga államgépezetben.

Van Rompuy nős, számos nyelven beszél, anyanyelvén, flamandul verseket ír a japán költészet haiku elnevezésű, jellegzetes háromsoros versformájában.

Bárónőből fődiplomata


Catherine Ashton - bárónői rangban - a kormányzó brit Munkáspártot képviselte a londoni parlament felső kamarájában, a Lordok Házában, amíg tavaly az EU brüsszeli bizottságának kereskedelmi biztosa nem lett.

Ashton bárónő Peter Mandelsont váltotta a brit EU-biztosi székben. Lord Mandelsont egykori ádáz politikai ellenfele, Gordon Brown hívta meg kormányába, az üzleti ügyek tárcáját adva az "új Labour" - vagyis a modernizált brit baloldal - egyik volt főideológusának.

Az 53 éves Catherine Ashton - akinek hivatalos címe északnyugat-angliai születési helye után Upholland bárónője - jóval kevésbé ismert politikai személyiség, mint brüsszeli elődje, jóllehet 2007-től tavalyi EU-biztosi beiktatásáig ő volt a Lordok Házának vezetője.

Ez a cím kabinettagsággal jár, és ötvözi a mindenkori kormánypárt felsőházi frakcióvezetőjének, valamint az egész felső kamara napi működéséért felelős tisztviselőnek a feladatait.

EU-biztosi jelölését az ellenzéki brit konzervatívok annak idején bírálták, azzal az érvvel, hogy Catherine Ashtonnak nincsenek széleskörű nemzetközi kereskedelmi ismeretei. A brit politikus kinevezését azonban a bizottsági meghallgatás után az Európai Parlament nagy többséggel jóváhagyta.