Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Õrizetbe vették Írországban a leányfalui ír gázolót

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Õrizetbe vette a rendőrség a leányfalui ír gázolót szerdán írországi otthonában, a férfit elővezették a bíróságon - jelentette az RTÉ ír közszolgálati tévé és rádió.

Az RTÉ honlapja szerint Francis Tobin Ciarannak várhatóan még szerdán engedélyezik, hogy óvadék ellenében visszanyerje szabadságát.

Tobin 2000 áprilisában két kisgyereket gázolt halálra Leányfalun. A magyar bíróság - 2002-ben, a férfi távollétében hozott - jogerős ítélete szerint Tobinnak három évet kellene fogházban töltenie. Az RTÉ szerint a hároméves szabadságvesztést fellebbezés nyomán később másfél évre enyhítették.

Az ír tévé megemlítette, hogy a könyvelő a vádemelés után leadta útlevelét (a magyar hatóságoknak), de később visszakapta, hogy Írországba utazhasson. Az írországi út után az RTÉ szerint visszatért Magyarországra, de útlevelét már nem adta le, s 2000 novemberében visszautazott hazájába. A férfi arra hivatkozik, hogy lejárt munkaszerződése miatt költözött haza.

Magyarország 2005-ben adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a gázoló ellen. Ezt az ír bíróság az RTÉ szerint 2007-ben másodfokon elutasította, így a két kisgyermek halálát okozó gázoló azóta is szabadlábon van.

A magyar igazságügyi minisztérium idén októberben közölte, hogy a magyar hatóságok ismét kérték a férfi kiadatását.