eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Egymillió dollár a tisztviselők hallgatásáért

Az egykori Blackwater amerikai biztonsági magáncég valószínűleg egymillió dollárral vásárolta meg titokban iraki tisztviselők hallgatását a 2007-es bagdadi lövöldözés után - írta helyi idő szerint kedden megjelent oknyomozó riportjában a The New York Times.

A Blackwater - amely annak idején az amerikai külügyminisztérium megbízásából látott el biztonsági feladatokat Irakban - úgy döntött, egymillió dollárral veszteget meg bagdadi tisztviselőket azért cserében, hogy azok nem hangoztatnak bírálatokat a cég ellen és támogatják működését.

A ma már megváltozott profillal, Xe néven működő vállalat öt egykori munkatársa ellen büntetőeljárás folyik az Egyesült Államokban amiatt a 2007. szeptemberi bagdadi lövöldözés miatt, amelyben 17 iraki életét vesztette, és legalább húszan megsebesültek. A Blackwater emberei egy amerikai diplomáciai konvoj útját biztosították, amikor egy zsúfolt kereszteződésben - állításuk szerint - támadás érte őket, s lövöldözni kezdtek. A halottak fegyvertelen civilek voltak.

A The New York Times a cég korábbi, névtelenséget kérő alkalmazottaitól szerzett információk alapján arról írt: a Blackwater felső vezetői 2007 decemberében hagyták jóvá az egymillió dollár kifizetését. A pénzt állítólag átutalták a cég jordániai irodájából Irakba, de azt nem erősítette meg senki, hogy az iraki tisztviselők meg is kapták azt.

Az amerikai külügyminisztérium a lövöldözés után világossá tette, hogy a Blackwater tevékenysége elengedhetetlen. Bagdadi tisztviselők pedig felhagytak a Blackwater azonnali távozására vonatkozó követelésükkel.

Az amerikai és iraki vizsgálatok később egyaránt azt állapították meg, hogy a Blackwater emberei indokolatlanul öltek. Idén tavasszal az iraki belügyminisztérium nem hosszabbította meg a biztonsági cég iraki működési engedélyét, és az amerikai külügyminisztérium sem újította meg az iraki feladatok ellátására kötött szerződést a céggel. A vállalkozás ellen azonban soha nem indult bűnvádi eljárás. Ami az öt alkalmazottat illeti, ellenük a per februárban kezdődik Washingtonban.

Az amerikai külügyminisztérium egy tisztviselője úgy tájékoztatta az újságot: amerikai diplomaták nem tudtak arról, hogy a Blackwater bármekkora összeggel megvesztegetett volna iraki tisztviselőket.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×