Inforádió

Meghallgatom Élő adás

SS-egységek jelképét hordta sisakján Afganisztánban két cseh parancsnok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
SS-egységek jelképét hordta sisakján két Afganisztánban szolgáló cseh katonai parancsnok - írja a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap.

Mindkét katonatiszt annál az elit cseh rohamegységnél szolgált Logar tartományban, amely a közelmúltban fejezte be afganisztáni misszióját, s több tagját feladatai példás teljesítéséért magas kitüntetésben részesítette a cseh védelmi miniszter.

Az érintett tisztek szintén a kitüntetettek között voltak. Arra azonban nincs bizonyíték - mutat rá az újság -, hogy a kitüntetéseket átadó védelmi miniszter és a törzsparancsnok tudott volna arról, hogy a két tiszt rokonszenvezik az SS-szel.

Jan Cermák főhadnagy és Hynek Matonoha zászlós sisakját szinte egész afganisztáni tartózkodásuk idején az SS Dirlewagen és az SS Hohenstaufen egységek jelképei díszítették - írja a Mladá Fronta Dnes.

A hadsereg felsőbb vezetőit állítólag nagyon meglepte az értesülés, és Vlastimil Picek tábornok azonnal utasította a katonai rendészetet, hogy lépjen közbe. A lap szerint a katonai rendészet már korábban figyelmeztette a felsőbb parancsnokokat Cermák és Matonoha viselkedésére. A figyelmeztetés hatására a logari cseh kontingens parancsnoka, Petr Procházka állítólag elrendelte a jelképek megsemmisítését, s megpróbálta eltüntetni a nyomokat. Néhány bizonyító erejű fénykép azonban fennmaradt. Az egység katonái úgy vélik, hogy a parancsnokság most szándékosan megpróbálja a szőnyeg alá söpörni a kényes ügyet.

"Az említett SS-jelképet valóban viseltem a sisakomon. Gyerekes dolog volt, amit nagyon sajnálok. Ma már tudom, hogy SS-jelképről van szó" - ismerte be a történteket Cermák a lapnak nyilatkozva.

Michal Mazal, a nácizmussal foglalkozó egyik cseh szakértő szerint az ilyen indoklás elfogadhatatlan. "Egyetemi végzettségű elitkatonáról van szó, nem pedig egy tinédzserről. A sisakokon viselt SS-jelkép annak bizonyítéka, hogy abszolút hibásan értelmezik a NATO elitkatonáinak szerepét" - jelentette ki Mazal.

A Mladá Fronta Dnes értesülései néhány nappal azután láttak napvilágot, hogy kiderült: egy hivatásos katona nyújtott segítséget a White Justice (Fehér Igazságosság) elnevezésű cseh neonáci szervezet tagjainak katonai kiképzéséhez. Az illetőt azonnal menesztették a hadseregből.