eur:
393.46
usd:
368.23
bux:
65971.91
2024. április 24. szerda György

Berlin jubileumi lázban

A készülődés tetőpontjára hágott, Berlin jubileumi lázban ég a fal leomlásának 20. évfordulója előtt. A turisták már elárasztották a belvárost, ahol a november 9-i ünnepségeket rendezik. Az idegenforgalmi hatóságok több mint 1 millió hazai és külföldi vendégre számítanak, a szállodák túlnyomó többsége már lehúzta a redőnyt, az előzetes foglalások ugyanis minden várakozást felülmúltak.

A "nagyágyúk", azaz a meghívott állam- és kormányfők, továbbá külügyminiszterek - a késő esti ünnepi megemlékezést követően - a legelőkelőbb hotelnek számító Adlonban és az Intercontinentálban éjszakáznak majd, de a négy-, három-, sőt kétcsillagos szállodákban is reménytelen szobához jutni.

Egyes vélekedések szerint ez már az évfordulóra Berlinbe érkező Dmirij Medvegyevnek, Nicolas Sarkozynek, Gordon Brown-nak és Hilary Clintonnak sem sikerülne, még szerencse, hogy a német vendéglátók a szállodafoglalás terhét levették vállukról.

A jubileumi turisták ugyanakkor Berlin szívében szinte mindenütt útlezárásokba ütköznek, a közlekedési káosz már most óriási. A 20 évvel ezelőtti történelmi események fő helyszínének számító Brandenburgi kapu szinte megközelíthetetlen, mindenütt színpadok és tribünök állnak. Mindennek ellenére Berlin igyekszik legszebb arcát mutatni, az idegenforgalmi hatóságok az elmúlt napokban különböző televíziós és internetes reklámokon azzal az üzenettel próbáltak csalogatni: "Jöjjenek Berlinbe, és saját szemükkel győződjenek meg arról, hogy két évtized alatt mennyire megváltozott a város." A kíváncsi turistákat pedig az idegenforgalmi hivatal mosolygó - és szinte kizárólag női - alkalmazottai igyekeznek eligazítani.

Ünnep ide vagy oda, hatalmas a rendőri készülődés. Szerencsére mostanáig egyetlen terrorista szervezet sem állt elő olyan üzenettel, hogy az évfordulóra bármit is tervezne, az illetékesek szerint azonban az ördög nem alszik. Akárcsak a szeptember végi országos parlamenti választások idején - igaz, akkor jócskán voltak terrorista fenyegetések -, most is több ezer rendőr van bevetésben, különös tekintettel arra, hogy az évforduló napján államfők és miniszterelnökök sokasága tartózkodik majd Berlinben.

Rendőri források szerint az orosz államfő és az amerikai külügyminiszter esetében a 2. számú biztonsági fokozatot léptették életbe, azaz azt a fokozatot, amely a leginkább veszélyeztetett személyeknek jár. Az 1. számú biztonsági fokozat elrendelésére csak akkor kerülne sor, ha a hatóságok eleve úgy ítélnék meg, hogy terrortámadással mindenképp számolni kell. A magas rangú külföldi vendégek túlnyomó többségének - szám szerint 31-nek - azonban be kell érnie a 3. számú biztonsági fokozattal. Mindenesetre a rendőrök számára már napok óta teljes a szabadságtilalom.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×