Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Hezbollah ellenzi az Anna Frank naplója részleteinek oktatását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Hezbollah kampányának hatására eltüntették egy libanoni tankönyvből Anna Frank naplójának ott szereplő részleteit, miután a síita párt szerint a mű a cionizmust népszerűsíti.

A vita azután tört ki, hogy a Hezbollah tudomására jutott, hogy egy fővárosi magániskolában használt egyik tankönyvben olvasható néhány szemelvény Anna Frank naplójából.

A Hezbollah televíziója, az al-Manar elítélte a művet, amely szerinte a zsidók üldöztetésére összpontosít. "Ami még ennél is veszélyesebb, az a drámai és teátrális, érzelemmel teli mód, amellyel a naplót taglalják" - vélte a televízió a múlt héten sugárzott riportjában.

Anna Frank zsidó származású német lány volt, akit a naplója tett világhírűvé. A család Adolf Hitler hatalomra kerülése után menekült el Németországból Hollandiába. Miután 1940 májusában a németek Hollandiát is lerohanták és megszállták, Anna és családja ott is bujkálni kényszerült, mindaddig, amíg fel nem fedezték őket.

Annát és nővérét a Bergen-Belseni táborba szállították, mindketten ott haltak meg. Édesanyja Auschwitzban lelte halálát. Édesapjuk, Otto Frank megmenekült, s Amszterdamba hazatérvén tudta meg, hogy családja meghalt a koncentrációs táborban.

Anna naplóját az egyik bújtatótól kapta meg, elolvasta lánya személyes gondolatait, s megjegyzéseket fűzött hozzá. 1947-ben adta ki, így lett Anna Frank naplója ismert és világhírű. A naplóban a lány családjáról és barátairól, érzéseiről, meglátásairól, azaz életéről írt tizenharmadik születésnapjától kezdve 1944. augusztus 1-jéig. Számos nyelvre lefordították, színdarabot, filmet, sőt operát is írtak belőle.

A Hezbollah a múlt héten egy másik patinás bejrúti magániskolában használt tankönyvet is célba vett, amelyben a síita pártot, valamint a Hamász palesztin iszlamista szervezetet terrorszervezetnek nevezik. Az Egyesült Államokban kiadott tankönyvet éveken át használták az iskolában, és a vitatott fejezetet a libanoni cenzúra rendszerint kivágta. A vitát vélhetően egy külföldön vásárolt példány robbantotta ki.