eur:
393.69
usd:
368.37
bux:
66159.57
2024. április 24. szerda György

ENSZ: Mauritániában továbbra is létezik a rabszolgaság

Mauritániában továbbra is létezik a rabszolgaság, jóllehet a nyugat-afrikai ország hatóságai jogi lépéseket tettek a több évszázados múltú emberkereskedelem felszámolására - közölte kedden egy ENSZ-jelentéstevő.

Gulnara Shahinian a mauritániai fővárosban tartott sajtóértekezletén elmondta: a rabszolgaságot bűncselekménnyé nyilvánító, 2007-ben elfogadott törvénynek nem szereznek kellő eréllyel hatályt, és az emberkereskedelem áldozatait sem bátorítják arra, hogy értesítsék a hatóságokat megpróbáltatásaikról.

Az ENSZ-tisztségviselő, aki a sivatagi országban tett tíznapos látogatása mérlegét vonta meg sajtóértekezletén, hozzátette, hogy Mauritániában a rabszolgaság minden formája megtalálható: gyermekmunka, házi rabszolgaság, gyermekházasságok, és emberkereskedelem. Felhívta a mauritániai hatóságokat, hogy külön törvényekben szabályozzák a munkajogi viszonyokat, az állampolgársági kérdéseket és a bevándorlást.

Mauritániai emberi jogi csoportok becslése szerint az ország közel hárommilliós lakosságának a 18 százaléka még mindig rabszolga.

A mauritániai rabszolgaság történelmi gyökerei az uralkodó berber arab elitnek a fekete lakosság feletti "tulajdonjogáig" nyúlnak vissza.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×