Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A magyar és a szlovák külügyminiszter is elégedett

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jelentősen csökkent a feszültség Magyarország és Szlovákia között - ebben egyet értett Balázs Péter magyar és Miroslav Lajcak szlovák külügyminiszter a magyar tárcavezető besztercebányai látogatásán. A nyelvtörvény kapcsán nem változtak az álláspontok, de a tárcavezetők lerakták egy új Ipoly-híd alapkövét.

 Enyhült a feszültség Magyarország és Szlovákia között a két ország miniszterelnökének szeptemberi szécsényi találkozója óta - mondta Balázs Péter külügyminiszter, miután a szlovákiai Besztercebányán találkozott szlovák kollégájával, Miroslav Lajcakkal.

"Azért enyhült, mert mindent megtettünk azért, hogy a problémákat nevükön nevezzük és kezeljük" - mondta Balázs Péter.

Szlovák kollégája, Miroslav Lajcak a pozitív hozzáállást emelte ki: "Vannak kérdések, amelyekben a nézeteink eltérőek, de a lényeg, hogy ezeknek a rendezését szövetséges, baráti és jószomszédi szellemben igyekszünk megoldani, és úgy gondolom, hogy ezt várják el tőlünk országaink lakosai és a mi szövetségeseink úgy a NATO-ban, mint az Európai Unióban."

A többi között a külügyminiszterek - a meglévő szabályok alkalmazásával - egyezségre jutottak a legfelsőbb vezetők látogatását illetően, hogy még egyszer ne fordulhasson elő olyan kínos eset, mint augusztus 21-én, amikor nem engedték be Szlovákia területére Sólyom László köztársasági elnököt.

A szlovák nyelvtörvény kapcsán Miroslav Lajcak elmondta, hogy jelenleg az elfogadott törvény végrehajtási rendelkezésén dolgoznak, és az előkészítés során a szlovák-magyar kisebbségügyi vegyes-bizottságon keresztül a magyar álláspontot is figyelembe veszik. Mint mondta: a nyelvtörvényt a szlovák parlament nem azzal a céllal fogadta el, hogy a kisebbségek nyelvhasználatát korlátozza.

Balázs Péter az ügy kapcsán röviddel ezelőtt úgy fogalmazott, hogy a magyar külügyminisztérium ez ügyben akkor tud véleményt formálni, ha végrehajthatóvá válik a jogszabály. Azt azonban pozitívumként értékelte, hogy a törvény végrehajtását kormányrendelet fogja szabályozni, mert mint mondta, így nyilvánosabb.

A megbeszélés előtt Balázs Péter és Miroslav Lajcak lerakta az Ipoly felett átívelő ráróspusztai új közúti híd alapkövét. Az eseményen mindkét külügyminiszter szimbolikusnak vélte a hídépítés jelképes megkezdését. Várhatóan egy év múlva adják át a hidat.

Hanganyag: Sigmond Árpád