Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hiánycikk a gáz, mégis elégetik Nigériában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nigéria anélkül, hogy bármi haszna lenne belőle, elégeti az olajkitermelés során a felszínre hozott földgázt, miközben gázerőművei üzemanyaghiány miatt állnak - számol be helyszíni tudósításában a Financial Times. Ez csak egyike azoknak a problémáknak, amelyekkel a világ szembesül a decemberi, koppenhágai klímakonferencia előtt.

Miközben a pár kilométerrel távolabb fekvő falvak lakói elképesztő szegénységben és gyakran elektromos áram híján élnek, a Niger folyó deltavidékének olajkútjainál gázfáklyák lobognak. Az olajkitermelés során kiszabaduló földgázt ugyanis egyszerűen elégetik - írja helyszíni riportjában a brit gazdasági lap. A lakosok a kitermelést okolják a szennyezett földön és vizeken át a különböző betegségekig.

Oroszország után Nigéria égeti el a világon haszontalanul a legtöbb földgázt. Az lenne a logikus, hogy a gázt felhasználják, annál is inkább, mert sok nigériai gázüzemű erőmű - paradox módon - üzemanyag hiány miatt áll.

A szövetségi kormány azonban a kitermelési költségek töredékáráért hajlandó csak megvenni a gázt, így az olajcégek nem akarnak többmilliárd dollárt beruházni gázvezetékek építésébe. A Shell például azt állítja, hogy eddig már 3 milliárd dollárt költött a hulladékgáz kiaknázásába, de további 3 milliárdot kellene befektetnie.

Nigéria tavaly 15 milliárd köbméter gázt égetett el és küldött vele a légkörbe több millió tonna üvegházhatású anyagot. Eredetileg már 1984-ben abba kellett volna hagyni a hulladékgáz égetését, de a cégek azóta is folytatták a gyakorlatot. Az utolsó határidő az év elején járt le.

Az országban ugyan fut már néhány projekt, amelynek keretén belül - a kiotói jegyzőkönyvben foglaltak alapján, a kibocsátás csökkentésével - emissziós krediteket tud eladni a gazdag államoknak, a nagy zöldenergia-programokba történő beruházások azonban még késnek.

Bár a kormány észbe kapott és megkezdte a gáz felvásárlási árának emelését, a nagy nyugati kitermelők, az ExxonMobil, a Chevron, az ENI és a Shell továbbra is az évi gázkitermelés negyedét égetik el. Nyáron a Gazprom orosz energiacéget is bevonták, abban a reményben, hogy az segít a belső gázpiac ellátásában és a gázfáklyák kioltásában.

A világon évente 140 milliárd köbméter hulladékgázt - az európai gázfogyasztás harmadának megfelelő mennyiséget - égetnek el, és ezzel 400 millió tonna üvegházhatású gáz kerül a légkörbe. Az Afrikában elégetett gáz a kontinens energiafelhasználásának felét fedezhetné.