Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pröhle: Sok hasonlóság van Magyarország és Németország között

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bár a német gazdaságnak hatalmas tartalékai vannak, várható, hogy a válság miatt az özvegyi nyugdíjhoz hasonló szociális juttatásokból is el fognak venni - mondta volt berlini nagykövet. Az InfoRádió Aréna című műsorában Pröhle Gergely elmondta: a német liberálisok ugyan azonnali adócsökkentést követeltek a választási kampányban, akár két évet is csúszhat az intézkedés.

Németországban a liberális FDP a beígért azonnali adócsökkentést meglehetősen rugalmasan kezeli - mondta Pröhle Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában a vasárnapi német választási eredményekre reagálva, hozzátéve: az FDP nyilvánvalóan tovább fog kardoskodni az adócsökkentés mellett, és várhatóan megállapodnak majd, hogy két év múlva végre is hajtják.

Azt már korábban hangoztatták, hogy a költségvetési személet és a gazdaságélénkítő kezdeményezést össze kell hangolni - hangsúlyozta a volt berlini nagykövet, aki úgy véli: bár az új koalíció a választás után tesz majd apróbb lépéseket, a beígért radikális intézkedésekről csak a koalíciós tárgyalások során fognak megegyezni úgy, hogy egyik pártnak se jelentsen igazán arcvesztést.

A volt nagykövet szerint a másik fontos kérdés a német választási kampányban az atomerőművek leállítása volt, amellyel a közvélemény túlnyomó többsége (60-65 százaléka) egyet ért. Ám az, hogy ezt az új koalíció hogyan képzeli megvalósítani, szintén vita tárgyát képezheti, ugyanis egy ilyen lépésnek adózási és árszabályozási következményei lehetnek.

Bár a német gazdaságnak hatalmas tartalékai vannak, várható, hogy a válság miatt az özvegyi nyugdíjhoz hasonló szociális juttatásokból is el fognak venni - mondta Pröhle Gergely, aki hozzátette: sok hasonlóság van Magyarország és Németország között.

Jelentős az államháztartási hiány és a gazdasági visszaesés, valamint nagy az eladósodottság, viszont Németországban a szociális ellátásban óriási tartalékok vannak - hangoztatta a volt nagykövet, aki szerint például akár csak az özvegyi nyugdíj megkurtításával sokat tudna spórolni a német kormány.

Hanganyag: Exterde Tibor