Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Imatermet kell kialakítani a német iskolákban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Berlinben a tanügyi hatóságok fellebbezésre készülnek a közigazgatási bíróság azon döntése ellen, amellyel lehetővé tette iszlám tanulók számára imaterem berendezését az iskolákban.

Eredetileg a német főváros részben törökök lakta Wedding nevű kerületében lévő Diesterweg Gimnázium egy mohamedán vallású diákja nyújtott be keresetet a bírósághoz, hogy a tanügyi hatóságok engedélyezzék számára a zavartalan déli imát.

Egy iszlám szakértő véleménye alapján a bíróság most úgy döntött, hogy bizonyos imádkozással töltött óráknak nagy jelentőségük van a muszlimok számára, és egy vallásos fiataltól nem várható el, hogy csak a tanításon kívüli időben imádkozzék, ezért kötelezte a Diesterweg Gimnáziumot olyan imaterem berendezésére, amelyben bárki zavartalanul tehet eleget a vallási előírásoknak.

Az indoklás szerint a vallásszabadsággal kapcsolatos alkotmányos garancia nemcsak szabad döntést biztosít abban a kérdésben, hogy valaki hisz-e Istenben vagy nem, hanem szavatolja azt is, hogy bárki szabadon gyakorolhassa a hitét.

A bíróság szóvivője hangsúlyozta, hogy a döntés precedensként szolgálhat más németországi iskolák és gimnáziumok számára is, ha mohamedán diákjaik imatermet igényelnek.

A berlini tanügyi hatóságok viszont úgy vélik, hogy imatermek berendezése sérti az állami iskolák felekezetektől mentes működését. Néhány éve ateista szülök követelésére Bajorországban az állami iskolák tantermeinek faláról le kellett venni a keresztet, amelyet a kereset benyújtói a diákok független nevelésének vallási befolyásolásaként fogtak fel.