Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hiába drága a sör, rekordot dönt az Oktoberfest

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A világ legnagyobb sörfesztiválja, a müncheni Oktoberfest a terrorfenyegetések és a sör árának ugrásszerű emelkedése ellenére is rekorderedményt ért el a fogyasztás terén.

Az infláció mértékére fittyet hányva emelkedik évről évre drasztikusan a sör és az ételek ára az Oktoberfesten. A Focus cimű hírmagazin kimutatta, hogy 1985 óta az átlagos áremelkedés két százalékos volt, a sörfesztiválon azonban évente legalább négy százalékkal drágult minden. Míg 1985-ben euróra átszámítva egy krigli malátalé ára alig haladta meg a három eurót, idén már egy korsó sörért nyolc euró 35 centet kértek, ami 168 százalékos inflációnak felel meg.

A Focus cikke utal arra is, hogy a kereskedelemben a sör ára tavaly óta csupán 1,5 százalékkal emelkedett, a lap ezért finom gúnnyal az Oktoberfest színhelyét, a müncheni Terézia Mezőt Németország különleges gazdasági övezetének nevezi.

Ennek ellenére a látogatókat szinte semmi sem riasztja el a két hétig tartó fesztivál kínálatainak élvezetétől. Már a félidőben rekordfogyasztást tapasztaltak, ugyanis múlt vasárnapig közel negyedmillióval több sör fogyott, mint a tavalyi Oktoberfest első hetében. Igaz, ebben annak idején némi szerepet játszott a viszonylag esős idő is, ezúttal ugyanis a késő nyár töretlenül optimális időjárási feltételeket biztosított a sörivók számára.