Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kemény alkudozás előzi meg a kormányalakítást Berlinben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Berlinben a kancellár bejelentette, hogy legkésőbb november 9-ig, a berlini fal leomlásának 20.évfordulójáig létre akarja hozni a két kereszténypárt és a liberálisok részvételével alakuló kormányát. A koalíciós tárgyalások azonban kemény alkudozást jelentenek.

Angela Merkel utalt arra, hogy az alkotmány értelmében a választást követő 30 napon belül az új parlamentnek meg kell alakulnia, és csak ezt követően jelenti be új kormányának névsorát. Elmondta azt is, hogy nem tart különösebb nehézségektől és érvként azt hozta fel, hogy mindkét fél az együttműködés eltökélt szándékával ül a tárgyalóasztalhoz.

A kancellár hangsúlyozta, hogy a berlini fal leomlásának 20.évfordulójára Berlinbe érkező külföldi állam- és kormányfőket már az új kormánnyal akarja fogadni.

Ismét leszögezte, hogy minden német kancellárjának tekinti magát, ezért politikájával középre tart. Reményét fejezte ki, hogy a kereszténypárti és liberális koalíció megalakulását követő első száz nap alatt előkészítheti a vállalati és az örökösödési adó csökkentését.

A távozó szociáldemokrata pénzügyminiszter, Peer Steinbrück a gazdasági válság ellensúlyozására fordított óriás állami kiadások miatt legalább százmilliárd eurós új adóssággal számol.

Angela Merkel koalíciós tárgyalópartnere, a szabaddemokrata párt élén álló Guido Westerwelle hangoztatta, hogy a közel 15 százalékot elért liberálisok immáron néppártnak tekintik magukat, és tisztában vannak az előttük álló kormányzati felelősséggel, így a kiegyensúlyozott költségvetés fontosságával, ami azt jelenti, hogy pártja máris komolyan visszavett a kampányban megfogalmazott radikális adócsökkentési követelésekből.

Megfigyelők ennek ellenére attól tartanak, hogy a miniszteri tárcák elosztásában kemény alkudozás várhat a keresztény és a liberális tábor között.