Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Milosevics hírhedt csapatának tagjai raboltak Svédországban?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A belgrádi sajtó úgy értesült, hogy a svédországi helikopteres bankrablás eddig elfogott résztvevője a Milosevics-rezsim hírhedt vörös sapkás csendőralakulatainak tagja volt. Az egykori Jugoszlávia térségében egyébként együttműködnek azok a rendőrök és biztonsági emberek, akiket a rendszerváltás után elbocsátottak.

Nem könnyű elfogni azokat a betörőket és rablókat, akik korábban maguk is rendőrök vagy biztonsági őrök voltak. A rendszerváltás óta ilyenekből sok van az egykori Jugoszlávia területén, és mivel három ország - Bosznia, Szerbia és Horvátország - területén tevékenykednek, így nehéz lefülelni őket.

Ez általában csak úgy lehetséges, ha a három állam rendőrsége összefog. A szerbek és horvátok közös akciókkal néhány bandát már felszámoltak, és együttműködnek más országokkal is, mivel kiderült, külföldön is tevékenykednek a csoportok.

A jelek szerint ott voltak annál a svédországi rablásnál is, amikor helikopterrel vittek el 10 millió eurót. Nem hivatalos svédországi forrásokra hivatkozva a szerb sajtó arról ír, hogy az eddig elfogott egyetlen bankrabló valószínűleg szerbiai, és tagja volt a Milosevics-rezsim egykori hírhedt, vörös sapkás csendőralakulatainak.

A csoport egykori parancsnoka 40 éves börtönbüntetését tölti, mivel ő szervezte meg Zoran Djindjics szerb kormányfő meggyilkolását, és a merénylet végrehajtója is a vörös sapkás csendőrség tagja volt.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)