Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több mint 5000 mexikói halott 15 év alatt az amerikai határon?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint 5000 mexikói vesztette életét az utóbbi 15 évben illegális határátlépési kísérlet közben a mexikói-amerikai határon - jelentette be Mexikóvárosban a mexikói emberjogi bizottság.

Az adatot a testület elnöke, José Luis Soberanes a polgári szabadságjogokat védelmező amerikai szervezettel együttműködésben, hivatalos adatok alapján kidolgozott jelentés ismertetése céljából tartott sajtóértekezleten közölte, megjegyezve, hogy a pontos szám nem ismeretes. A legalacsonyabb becslés szerint 3861 volt a halálos áldozatok száma, a legmagasabb szerint 5 607. Egyes emberjogi szervezetek azonban feltételezik, hogy a tízezret is elérheti azoknak a száma, akik életüket vesztették az elmúlt másfél évtizedben az illegális határátlépések közben.

A szervezet követeli, hogy a tiltott bevándorlóknak az Egyesült Államok déli határán bekövetkezett sorozatos halálát "nemzetközi humanitárius válságként" ismerjék el - hangsúlyozta Soberanes. Az áldozatok száma közlése szerint 1994-től nőtt meg jelentősen, attól fogva, hogy az Egyesült Államok elindította a kaliforniai határ megerősítését célzó, Guardian fedőnevű műveletet, amelyet aztán az arizonai és a texasi szakaszra is kiterjesztettek.

A halálesetek jobbára balesetek, ezek azonban összefüggnek azokkal a "rendkívüli kockázatokkal", amelyeket az illegális bevándorlók kénytelenek vállalni, amikor veszélyes útvonalakat követve, örvénylő folyókon, vad hegyeken vagy sivatagokon átkelve próbálják meg kijátszani az amerikai határőrök éberségét.

A helyi hatóságok tájékoztatása szerint idén eddig 27-en fulladtak a Rio Bravo folyóba, amely Mexikó északi részét választja el az amerikai Texas államtól. Az összes áldozatokhoz képest a határőrök lövedékei által megölt személyek száma aránylag csekély, mindössze hét fő 1994 és 2007 között - mondta Soberanes.