Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ahol elsőnek tiltották be a palackos víz árusítását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A világon elsőként betiltották a palackozott víz kereskedelmi forgalmazását egy ausztráliai kisvárosban.

A kétezer lakosú, festői szépségű városkában, Bundanoonban a hét végén lépett érvénybe a rendelkezés. Az intézkedést környezetvédő aktivisták kezdeményezték, a lakosság pedig melléjük állt.

A tilalom kezdeményezői úgy vélik, hogy a víz palackozása szükségtelen műanyag- és üzemanyag-felhasználást eredményez. Egy új-dél-walesi tanulmány szerint csupán 2006-ban 60 ezer tonna, a globális felmelegedéshez hozzájáruló gáz kibocsátása írható az ipar számlájára.

Bundanoonban akkor csaptak magasra az indulatok, amikor egy italgyártó cég, a Norlex Holdings bejelentette: egy helyi föld alatti forrás vizét akarja a felszínre hozni, hogy tartályautókkal elszállítsa Sydneybe, majd palackozott formában visszavigye a városkába piaci értékesítésre.

A Sydneytől délre fekvő új-dél-walesi városkában a kiskereskedők a hét végén már az utolsó vizes palackokat is eltávolították a boltok polcjairól.

John Dee aktivista, akinek Tégy valamit nevű csoportja korábban közreműködött a tasmániai Coles Bayben is a műanyag zacskók betiltásában, azt mondta, reméli, a tilalom más helyekre is átterjedhet. Elmondta, Ausztráliában az emberek félmilliárd dollárt költenek palackozott vízre.