Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fél évszázad után láthatták újra családtagjaikat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint fél évszázada szétszakított koreai családok tagjai találkoztak szombaton, újabb jeleként annak, hogy enyhül a feszültség a két Korea között.

Kilencvenhét idős dél-koreai kapott lehetőséget arra, hogy most először személyesen láthassa az Észak-Koreában élő családtagjait, összesen mintegy 240 embert. A háromnapos találkozót a határ észak-koreai részén fekvő Kumgang-hegy üdülőhelyén tartják, ezt az üdülőt a dél-koreai Hyundai cég egyik leányvállalata működteti. Szeptember 29. és október 1. között pedig kilencvenkilenc észak-koreai látogathat át Dél-Koreába, hogy találkozzon rokonaival, összesen 449 hozzátartozójával.

A dél-koreai látogatók többsége már nagyon idős, nyolcan túl vannak a 90. életévükön, 52-en pedig a nyolcvanas éveikben járnak. Többen közülük gyermekeiket hagyták hátra északon, amikor 1951-ben, a koreai háború (1950-1953) idején elmenekültek délre. Azóta most először találkozhattak személyesen.

Becslések szerint mintegy 600 ezer dél-koreai állampolgárnak rekedtek a rokonai északon a koreai háború végén kötött 1953-as fegyverszünet után. A hétköznapi emberek sem postai úton, sem telefonon, sem interneten keresztül nem tarthatják a kapcsolatot a félszigetet kettészelő határ másik oldalán élőkkel.

Az egymástól elszakadt családtagok között kilenc évvel ezelőtt kezdtek először találkozókat tartani. Több mint 16 ezer koreai vett részt ezeken az összejöveteleken, mintegy 3200-an pedig videókapcsolat révén beszélhettek egymással. A családok átmeneti "újraegyesítését" Phenjan függesztette fel közel két évvel ezelőtt, miután Ri Mjong Bak dél-koreai elnök feltételekhez kötötte az északra irányuló gazdasági segélyek nyújtását.

Phenjan az utóbbi hetekben több békülékeny gesztust is tett déli szomszédja felé: delegációt küldött az augusztusban elhunyt Kim De Dzsung volt dél-koreai államfő gyászszertartására, szabadon engedett egy hónapokig fogva tartott dél-koreai munkást, valamint két bebörtönzött amerikai újságírónőt, és enyhített a Dél-Koreába irányuló határforgalmi korlátozásokon.