eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Fél évszázad után láthatták újra családtagjaikat

Több mint fél évszázada szétszakított koreai családok tagjai találkoztak szombaton, újabb jeleként annak, hogy enyhül a feszültség a két Korea között.

Kilencvenhét idős dél-koreai kapott lehetőséget arra, hogy most először személyesen láthassa az Észak-Koreában élő családtagjait, összesen mintegy 240 embert. A háromnapos találkozót a határ észak-koreai részén fekvő Kumgang-hegy üdülőhelyén tartják, ezt az üdülőt a dél-koreai Hyundai cég egyik leányvállalata működteti. Szeptember 29. és október 1. között pedig kilencvenkilenc észak-koreai látogathat át Dél-Koreába, hogy találkozzon rokonaival, összesen 449 hozzátartozójával.

A dél-koreai látogatók többsége már nagyon idős, nyolcan túl vannak a 90. életévükön, 52-en pedig a nyolcvanas éveikben járnak. Többen közülük gyermekeiket hagyták hátra északon, amikor 1951-ben, a koreai háború (1950-1953) idején elmenekültek délre. Azóta most először találkozhattak személyesen.

Becslések szerint mintegy 600 ezer dél-koreai állampolgárnak rekedtek a rokonai északon a koreai háború végén kötött 1953-as fegyverszünet után. A hétköznapi emberek sem postai úton, sem telefonon, sem interneten keresztül nem tarthatják a kapcsolatot a félszigetet kettészelő határ másik oldalán élőkkel.

Az egymástól elszakadt családtagok között kilenc évvel ezelőtt kezdtek először találkozókat tartani. Több mint 16 ezer koreai vett részt ezeken az összejöveteleken, mintegy 3200-an pedig videókapcsolat révén beszélhettek egymással. A családok átmeneti "újraegyesítését" Phenjan függesztette fel közel két évvel ezelőtt, miután Ri Mjong Bak dél-koreai elnök feltételekhez kötötte az északra irányuló gazdasági segélyek nyújtását.

Phenjan az utóbbi hetekben több békülékeny gesztust is tett déli szomszédja felé: delegációt küldött az augusztusban elhunyt Kim De Dzsung volt dél-koreai államfő gyászszertartására, szabadon engedett egy hónapokig fogva tartott dél-koreai munkást, valamint két bebörtönzött amerikai újságírónőt, és enyhített a Dél-Koreába irányuló határforgalmi korlátozásokon.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×