eur:
394.06
usd:
368.32
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Szlovákia kikéri a Velencei Bizottság véleményét

Szlovákia pénteken az Európa Tanács (ET) Velencei Bizottságához fordult jogi szakvéleményért a módosított nyelvtörvény ügyében - mondta el Peter Stano, a tárca szóvivője.

A pozsonyi külügyminisztérium honlapján olvasható közlemény szerint az Európa Tanács szakértőinek igénybevételét Szlovákia olyan lépésnek tekinti, amely előnyben részesíti az ügy tárgyszerű értékelését a helytelen átpolitizálással szemben.

Peter Stano nem kívánt a Velencei Bizottsághoz intézett beadvány részleteiről nyilatkozni, de elmondta, hogy a lépésről a szlovák külügyminisztérium értesítette Balázs Péter magyar külügyminisztert.

A Magyar Koalíció Pártja pozitív lépésnek tekinti, hogy a szlovák kormány a Velencei Bizottságtól kér szakvéleményt a nyelvtörvény ügyében - mondta a TASR szlovák hírügynökségnek Dunajsky Éva, a párt szóvivője.

Az MKP szerint a Velencei Bizottság képes lesz annak megítélésére, hogy a nyelvtörvény megfelel-e kisebbségi jogokra vonatkozó nemzetközi egyezményeknek. A párt a törvény hatályának felfüggesztését kéri a Velencei Bizottság értékelésének nyilvánosságra hozataláig.

A független nemzetközi szakértőkből álló Velencei Bizottságot (hivatalos nevén a Joggal a Demokráciáért Európai Bizottságot) 1990-ben hozták létre az Európa Tanács tanácsadó szerveként.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×