Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bin Laden üzenetet küldött

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egyesült Államokkal kötött szövetség felmondására és az Afganisztánban állomásozó csapataik hazahívására szólította fel Oszama bin Laden az európai országokat az interneten pénteken közzétett üzenetében.

Az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat vezetője hangfelvételen intézett üzenetet "Európa népeihez". A mintegy ötperces felvétel német és angol feliratozással került fel az internetre - közölte az iszlamista honlapokat figyelő SITE amerikai szervezet.

"Egy okos ember nem vesztegeti el pénzét és fiai életét egy washingtoni bűnbanda miatt, bárki számára szégyen egy olyan szövetséghez tartozni, amelynek főparancsnoka nincs tekintettel az emberi életekre, és szándékosan bombáz falusiakat" - mondta a bin Ladennek tulajdonított hang a felvételen, amelynek hitelességét egyelőre nem lehet ellenőrizni.

Bin Laden az egyik legnagyobb igazságtalanságnak nevezte, hogy embereket ölnek meg indokolatlanul. "Kormányaik és katonáik pontosan ezt teszik a NATO kötelékében " - hangoztatta, hozzátéve, hogy "olyan nőket, gyermekeket és időseket ölnek meg, akiknek az az egyetlen bűne, hogy George Bush (volt amerikai elnök) megharagudott rájuk". Kijelentette, hogy ha az európaiak látnák "az amerikai szövetségeseik és segítőik" által elkövetett tömeggyilkosságokat, akkor megértenék a 2004-es madridi és a 2005-ös londoni terrortámadásokat.

Bin Laden legutóbbi üzenetét az amerikai néphez intézte, s néhány nappal az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadások nyolcadik évfordulója után került nyilvánosságra. A terroristavezér a mintegy tízperces felvételen túl gyengének nevezte Barack Obama amerikai elnököt az afganisztáni háború lezárásához.

Bin Laden az utóbbi években rendszerint szeptemberben vagy októberben tett hasonló nyilatkozatokat. A világ legkeresettebb terroristavezére feltehetően Afganisztán és Pakisztán határa mentén, hegyvidéki területen bujkál.

Az al-Kaida az utóbbi egy hét leforgása alatt három videóüzenetben fenyegette meg Németországot, ahol két nap múlva, vasárnap parlamenti választásokat tartanak. A terrorszervezet felszólította a német kormányt, hogy haladéktalanul vonja ki katonáit Afganisztánból, különben támadással kell számolnia.