eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Bin Laden üzenetet küldött

Az Egyesült Államokkal kötött szövetség felmondására és az Afganisztánban állomásozó csapataik hazahívására szólította fel Oszama bin Laden az európai országokat az interneten pénteken közzétett üzenetében.

Az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat vezetője hangfelvételen intézett üzenetet "Európa népeihez". A mintegy ötperces felvétel német és angol feliratozással került fel az internetre - közölte az iszlamista honlapokat figyelő SITE amerikai szervezet.

"Egy okos ember nem vesztegeti el pénzét és fiai életét egy washingtoni bűnbanda miatt, bárki számára szégyen egy olyan szövetséghez tartozni, amelynek főparancsnoka nincs tekintettel az emberi életekre, és szándékosan bombáz falusiakat" - mondta a bin Ladennek tulajdonított hang a felvételen, amelynek hitelességét egyelőre nem lehet ellenőrizni.

Bin Laden az egyik legnagyobb igazságtalanságnak nevezte, hogy embereket ölnek meg indokolatlanul. "Kormányaik és katonáik pontosan ezt teszik a NATO kötelékében " - hangoztatta, hozzátéve, hogy "olyan nőket, gyermekeket és időseket ölnek meg, akiknek az az egyetlen bűne, hogy George Bush (volt amerikai elnök) megharagudott rájuk". Kijelentette, hogy ha az európaiak látnák "az amerikai szövetségeseik és segítőik" által elkövetett tömeggyilkosságokat, akkor megértenék a 2004-es madridi és a 2005-ös londoni terrortámadásokat.

Bin Laden legutóbbi üzenetét az amerikai néphez intézte, s néhány nappal az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadások nyolcadik évfordulója után került nyilvánosságra. A terroristavezér a mintegy tízperces felvételen túl gyengének nevezte Barack Obama amerikai elnököt az afganisztáni háború lezárásához.

Bin Laden az utóbbi években rendszerint szeptemberben vagy októberben tett hasonló nyilatkozatokat. A világ legkeresettebb terroristavezére feltehetően Afganisztán és Pakisztán határa mentén, hegyvidéki területen bujkál.

Az al-Kaida az utóbbi egy hét leforgása alatt három videóüzenetben fenyegette meg Németországot, ahol két nap múlva, vasárnap parlamenti választásokat tartanak. A terrorszervezet felszólította a német kormányt, hogy haladéktalanul vonja ki katonáit Afganisztánból, különben támadással kell számolnia.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×