eur:
393.53
usd:
367.85
bux:
65875.03
2024. április 23. kedd Béla

Megkezdődött a francia postások országos sztrájkja

A francia posta állami vállalatból részvénytársasággá való átalakítása ellen tiltakozó párizsi alkalmazottakhoz kedden az egész országban csatlakoztak a postások: a vezetőség szerint 21, a szakszervezetek szerint 40 százalékuk nem vette fel a munkát, de ennek ellenére a legtöbb postahivatal kinyitott.

A tüntetésekkel kísért országos tiltakozónapot a szakszervezetek azért szervezték, mert attól tartanak, hogy a státuszváltással a kormány a posta későbbi privatizációját készíti elő.

Párizsban több ezren tiltakoztak a "privatizációt előkészítő folyamat megkezdése" ellen, s a posta állami vállalatként való megőrzését követelték, de tiltakozó megmozdulások voltak Strasbourg-ban, Bordeaux-ban, Marseille-ban és Rennes-ben is.

Az ipari és a munkaügyi miniszter után kedden Christine Lagarde gazdasági miniszter is hangsúlyozta, hogy "szó sincs a posta privatizálásáról", s kizárta, hogy a státuszváltásról népszavazást szervezzen a kormány, ahogy azt a szakszervezetek követelik. A posta privatizációja ellen létrejött úgynevezett nemzeti tanács ugyanakkor szeptember 28. és október 3. között "állampolgári szavazást" szervez az önkormányzati hivatalokban, az iskolákban és a munkahelyeken, ahol a lakosság aláírásával kifejezheti tiltakozását a posta átalakítása ellen.

A 300 ezer postai dolgozó félelmeinek eloszlatására Christian Estrosi ipari miniszter a hétvégén azt hangsúlyozta, hogy a posta közszolgálati tevékenységéről szóló törvény kimondja: a posta az átalakítás után is 100 százalékig állami tulajdonú marad.

A kormány tervei szerint az európai postai piac 2011-es teljes megnyitására való felkészülés jegyében a francia posta 2010. január 1-én alakul át részvénytársasággá.

A státuszváltással a francia közszolgálat szimbólumának számító posta az egykori állami vállalatokhoz, a távközlési France Télécomhoz és a gázipari Gaz de France (GdF)-hoz hasonlóan új forrásokhoz juthatna, nevezetesen 2,5-3,5 milliárd euróhoz, amelyet a vezetőség elengedhetetlennek tart a konkurensekkel szembeni versenyben való megfeleléshez szükséges fejlesztésekhez, a postapiaci liberalizálás után.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×