Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megkezdődött a francia postások országos sztrájkja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A francia posta állami vállalatból részvénytársasággá való átalakítása ellen tiltakozó párizsi alkalmazottakhoz kedden az egész országban csatlakoztak a postások: a vezetőség szerint 21, a szakszervezetek szerint 40 százalékuk nem vette fel a munkát, de ennek ellenére a legtöbb postahivatal kinyitott.

A tüntetésekkel kísért országos tiltakozónapot a szakszervezetek azért szervezték, mert attól tartanak, hogy a státuszváltással a kormány a posta későbbi privatizációját készíti elő.

Párizsban több ezren tiltakoztak a "privatizációt előkészítő folyamat megkezdése" ellen, s a posta állami vállalatként való megőrzését követelték, de tiltakozó megmozdulások voltak Strasbourg-ban, Bordeaux-ban, Marseille-ban és Rennes-ben is.

Az ipari és a munkaügyi miniszter után kedden Christine Lagarde gazdasági miniszter is hangsúlyozta, hogy "szó sincs a posta privatizálásáról", s kizárta, hogy a státuszváltásról népszavazást szervezzen a kormány, ahogy azt a szakszervezetek követelik. A posta privatizációja ellen létrejött úgynevezett nemzeti tanács ugyanakkor szeptember 28. és október 3. között "állampolgári szavazást" szervez az önkormányzati hivatalokban, az iskolákban és a munkahelyeken, ahol a lakosság aláírásával kifejezheti tiltakozását a posta átalakítása ellen.

A 300 ezer postai dolgozó félelmeinek eloszlatására Christian Estrosi ipari miniszter a hétvégén azt hangsúlyozta, hogy a posta közszolgálati tevékenységéről szóló törvény kimondja: a posta az átalakítás után is 100 százalékig állami tulajdonú marad.

A kormány tervei szerint az európai postai piac 2011-es teljes megnyitására való felkészülés jegyében a francia posta 2010. január 1-én alakul át részvénytársasággá.

A státuszváltással a francia közszolgálat szimbólumának számító posta az egykori állami vállalatokhoz, a távközlési France Télécomhoz és a gázipari Gaz de France (GdF)-hoz hasonlóan új forrásokhoz juthatna, nevezetesen 2,5-3,5 milliárd euróhoz, amelyet a vezetőség elengedhetetlennek tart a konkurensekkel szembeni versenyben való megfeleléshez szükséges fejlesztésekhez, a postapiaci liberalizálás után.