eur:
393.89
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

"Egy éven belül elveszíthetjük a háborút"

Egy éven belül elveszíthetjük a háborút, ha nem kapunk erősítést - figyelmeztette Washingtont és a nyugati szövetségeseket a NATO-erők afganisztáni főparancsnoka. Stanley McChrystal tábornok egy most kiszivárgott jelentésében ír erről. A lázadók több helyen alternatív hatalmi szerveket építettek ki - mondják elemzők.

Stanley McChrystal tábornok, az afganisztáni nemzetközi erők új parancsnoka az eddigi legkeményebb módon gyakorolt nyomást az Obama-kormányzatra. Most kiszivárogtatott, 66 oldalas jelentésében arról ír, hogy egy éven belül a Nyugat elveszítheti a háborút, ha nem kap további katonákat.

A tábornok részletes elemzésében arra is kitér, hogy milyen ellenséggel áll szemben a NATO. Megemlíti a médiában általában "táliboknak" nevezett lázadók három nagyobb csoportját: A valódi tálibokat, akiknek vezetése a szomszédos Pakisztán törzsi területeire szorult vissza, a dél-afganisztáni úgynevezett Hakani-hálózatot és Gulbaddin Hekmatjar hadúr fegyveresit.

McChrystal egy éven belül további több tízezer nyugati katonát akar - annak ellenére, hogy az Obama-kormányzat az idén már 30 ezer katonát vezényelt át az országba. Emellett radikálisan meg kell gyorsítani az afgán hadsereg és rendőrség kiképzését - hangsúlyozta. Washington 2011-ig 130 ezer katona kiképzését finanszírozza, a tábornok szerint azonban 240 ezer főre van szükség.

A Fehér Ház hetekig ült a jelentésen, és Barack Obama szóvivője értésre adta, a háborús stratégián akarnak módosítani, mielőtt további vezénylésekről döntenének. Az elnök komoly dilemmában van: tábornokaira hallgasson, vagy a közvéleményre? Az afgán misszió egyre népszerűtlenebb, naponta halnak meg koalíciós katonák. Olaszországban például hétfőn temettek el hat katonát, akik egy robbantásban vesztették életüket.

A térséggel foglalkozó elemzők közben azt mondják: a tálibok és más lázadók az ország több mint 300 régiójában jelen vannak. A fontos regionális központok közül ugyan csak tucatnyi van a kezükben, a vidéket azonban jobban ellenőrzik. Egyes déli körzetekben alternatív hatalmi rendszert építettek ki, saját alternatív kormányzóval és rendőrfőnökkel.

McChrystal most is és korábban is elismerte: a külföldi megszállást akkor lehetne valamennyire elfogadtatni az afgánokkal, ha a NATO jobban odafigyelne, hogy elkerülje a polgári áldozatokat, a katonák pedig kevésbé izolálnák magukat a lakosságtól. Ez utóbbi azonban nehezen elképzelhető, mert sok katona járőrözés közben lesz merénylet áldozata.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×