Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Japán segíti Afganisztánt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Japán újabb segélyezési, fejlesztési programokat indít Afganisztánban, ám eközben haditengerészete felhagy az ottani nemzetközi katonai erők logisztikai támogatásával - jelentette be vasárnap a távol-keleti ország új külügyminisztere.

Hatojama Jukio, az új balközép kormány feje választási kampányában megígérte, hogy ha ő lesz a miniszterelnök, akkor országa nem folytatja a haditengerészeti logisztikai missziót. Okada Kacuja külügyminiszter vasárnap megerősítette ezt.

A japán hadihajók amerikai parancsnokság alatt üzemanyaggal és ivóvízzel látják el a nemzetközi erőket.

Az augusztusi választásokon győztes Japán Demokrata Párt mindig követelte a japán hadihajók visszahívását, mert miután az alkotmány értelmében az ország nem vehet részt nemzetközi fegyveres konfliktusban, a párt szerint nem lehet részese az "amerikaiak háborújának" sem.

"Ha Japán tehet valamit azért, hogy a tálibok, akik most fegyveres felkelést folytatnak, élelemmel tudják ellátni családjukat, és iskolába járatni gyerekeiket, akkor más lesz a helyzet Afganisztánban" - mondta. Arra a kérdésre, hogy szerinte miért terjed ilyen ütemben a tálib mozgalom, azt válaszolta, hogy mert a lázadók sok afgán lakosnak adnak megélhetést. "A közbiztonság leromlása miatt a japán civilszervezetek tevékenysége minimálisra csökkent Afganisztánban" - tette hozzá.

A Kyodo japán hírügynökség úgy értesült, hogy az ország segélykonferenciát szervez novemberben Afganisztán javára. Japán a háború dúlta ország egyik legjelentősebb anyagi támogatója, összesen kétmilliárd dollárnyi segélyt ígért eddig.