eur:
393.79
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

"Gyilkoljátok őket minden lehetséges módon"

További öngyilkos merényletek elkövetésére biztatta a szomáliaiakat vasárnap egy iszlám radikális szervezet vezetője azután, hogy a Sebab lázadó milícia a minap merényletben megölte az Afrikai Unió (AU) 17 békefenntartó katonáját.

"Az afrikai katonák azért jöttek Szomáliába, hogy ellenségeinknek (az átmeneti kormánynak) segítsenek. Gyilkoljátok őket minden lehetséges módon, akár életetek feláldozásával is" - mondta Haszan Dahír Avejsz sejk, az Iszlám Bíróságok Szövetsége lázadószervezet vezetője a ramadán böjti hónap végét jelentő íd al-fitr ünnep alkalmából tartott imán egy kisvárosban, Mogadishu közelében.

A csütörtöki mogadishui merényletben két autót robbantottak fel, és a katonákon kívül öt polgári személy halálát okozták.

A Sebab milícia szerdán bosszút esküdött, mert egy amerikai kommandós akció végzett egyik vezetőjükkel, egy körözött terroristával.

A milícia szóvivője vasárnap egy mogadishui mecsetben Korán-iskolások előtt óva intette a szomáliai iskolákat attól, hogy ENSZ- vagy egyéb segélyszervezetek által adott tankönyvekből tanítsanak, mert a Sebab szerint ezek nem felelnek meg az iszlám tanításának. "Felszólítok minden szomáliai szülőt, hogy ne járassa olyan iskolába a gyerekét, amelyben valamely ENSZ-szervezet támogatta tanterv szerint oktatnak" - mondta a szóvivő.

A Sebab fanatikus vallási nézeteit elutasítja a legtöbb szomáliai, aki hagyományosan mérsékelt muzulmán. A lakosság egy kisebb része azonban támogatja a milíciát, mert az általa uralt országrészekben sikerült viszonylagos stabilitást és joguralmat teremtenie.

Szomáliában Mohammed Sziad Barre diktátor hatalmának 1991-es megdöntése óta nincs hatékony központi kormány, és az azóta tartó polgárháborúnak több tízezer halálos áldozata van, illetve több millió ember menekült el otthonából.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×