Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Gyilkoljátok őket minden lehetséges módon\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
További öngyilkos merényletek elkövetésére biztatta a szomáliaiakat vasárnap egy iszlám radikális szervezet vezetője azután, hogy a Sebab lázadó milícia a minap merényletben megölte az Afrikai Unió (AU) 17 békefenntartó katonáját.

"Az afrikai katonák azért jöttek Szomáliába, hogy ellenségeinknek (az átmeneti kormánynak) segítsenek. Gyilkoljátok őket minden lehetséges módon, akár életetek feláldozásával is" - mondta Haszan Dahír Avejsz sejk, az Iszlám Bíróságok Szövetsége lázadószervezet vezetője a ramadán böjti hónap végét jelentő íd al-fitr ünnep alkalmából tartott imán egy kisvárosban, Mogadishu közelében.

A csütörtöki mogadishui merényletben két autót robbantottak fel, és a katonákon kívül öt polgári személy halálát okozták.

A Sebab milícia szerdán bosszút esküdött, mert egy amerikai kommandós akció végzett egyik vezetőjükkel, egy körözött terroristával.

A milícia szóvivője vasárnap egy mogadishui mecsetben Korán-iskolások előtt óva intette a szomáliai iskolákat attól, hogy ENSZ- vagy egyéb segélyszervezetek által adott tankönyvekből tanítsanak, mert a Sebab szerint ezek nem felelnek meg az iszlám tanításának. "Felszólítok minden szomáliai szülőt, hogy ne járassa olyan iskolába a gyerekét, amelyben valamely ENSZ-szervezet támogatta tanterv szerint oktatnak" - mondta a szóvivő.

A Sebab fanatikus vallási nézeteit elutasítja a legtöbb szomáliai, aki hagyományosan mérsékelt muzulmán. A lakosság egy kisebb része azonban támogatja a milíciát, mert az általa uralt országrészekben sikerült viszonylagos stabilitást és joguralmat teremtenie.

Szomáliában Mohammed Sziad Barre diktátor hatalmának 1991-es megdöntése óta nincs hatékony központi kormány, és az azóta tartó polgárháborúnak több tízezer halálos áldozata van, illetve több millió ember menekült el otthonából.