eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Újabb intézkedés, amivel a munkavállalók járnak rosszul

Az amerikai munkaadók a dolgozókra fogják hárítani a költségeket, ha a tervezett egészségügyi reform megnöveli kiadásaikat. Ez derült ki egy több, mint 400 kis és közepes cégnél végzett felmérésből.

Bár Barack Obama mindenkire kiterjedő egészségügyi szolgáltatást akar, most újabb indok hangzott el arra, hogy a biztosítottak egy része miért nem örül majd a szolidárisabb rendszernek.

Az amerikai munkaadók körében végzett felmérés szerint ugyanis 78 százalékuk a dolgozókra hárítaná a reform többletköltségeit, ha azok valóban jelentkeznek.

Azaz, csökkentenék a kedvezményeket, a munkaórákat, vagy a fizetést. A Towers Perrin nevű cég 430 vállalat személyzeti osztályán végzett felmérést.

Elemzők szerint megdrágíthatja a dolgozók alkalmazását a reformnak az a része, hogy a munkaadókat kényszerítenék a juttatások kiterjesztésére, például, TB-t kellene fizetniük a részmunkaidőseknek, vagy hogy lehetővé tennék, hogy az egészséges dolgozók máshol biztosítassák magukat. Emiatt egyes cégekre a betegebb és drágább dolgozók maradnának. Egyelőre még nem világos, mi valósul meg a reformból, mert a folyamatot szenvedélyes viták kísérik.

A munkaadók szerint a kormány nem veszi észre, hogy őket mi foglalkoztatja. Azt az elképzelést ugyanakkor részben támogatják, hogy a kezelések hatékonyságáról szóló felmérés javíthatja az ellátás minőségét.

Az amerikai munkaadók 37 százaléka azt állítja: az alapszolgáltatást messze meghaladó vállalati biztosítást ad dolgozóinak. 27 százalék azonban azt mondta: leállítják a vállalatilag finanszírozott egészségügyi programokat és inkább az alapellátást biztosítják dolgozóiknak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×