Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Japánban beiktatták az új kormányfőt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Beiktatta hivatalába a japán parlament Hatojama Jukió új kormányfőt.

Az augusztus 30-i - előre hozott - választásokon elsöprő győzelmet arató ellenzéki balközép Japán Demokrata Párt (DPJ) kormányfőjelöltje a törvényhozás mindkét házában többséget kapott a szerdai rendkívüli ülésen tartott szavazáson.

A 480 tagú képviselőházban 327 támogató szavazatot szerzett, és a szenátusban is megszavazták, miután ott is a DPJ és szövetségesei vannak többségben. A 62 éves Hatojama a konzervatív Aszo Tarót, a Liberális Demokrata Párt (LDP) politikusát követi a miniszterelnöki poszton.

A DPJ földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a választásokon; 308 helyet szerzett meg a képviselőházban. A kiugrott LDP-sek, szociáldemokraták és volt szakszervezeti vezetők gyűjtőpártjaként 11 éve megalakult DPJ történelmi győzelemével az LDP régóta tartó, egy rövid megszakítással 55 éves kormányzásának vetett véget.

Hatojama - aki politikuscsalád sarja, hiszen nagyapja miniszterelnök, apja külügyminiszter volt - a kampányban azt ígérte, véget vet a bürokrácia túlhatalmának, egyszersmind csökkenti az állami kiadásokat, hogy fellendítse a japán gazdaságot, amely a második legnagyobb a világon, és amely a II. világháború óta nem volt ilyen mély recesszióban, mint most.
Azt is ígérte egyebek közt, hogy megakadályozza a korábban beütemezett adóemelést, megszünteti az autópályadíjakat, és politikájában a fogyasztók érdekeit fogja szem előtt tartani, nem a nagyvállalatokéit.