eur:
393.72
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Csalódtak a németek a tv-vitában

A közvélemény és a sajtó számára általános csalódást okozott Angela Merkel kancellár és kihívója, Frank-Walter Steinmeier televíziós vitája, pártjaik azonban úgy értékelték, hogy az egyetlen alternatívát csakis jelöltjük nyújtja az állampolgárok számára a szeptember 27-i németországi parlamenti választásokon.

A háború utáni német parlamenti demokrácia harmadik televíziós vitáját mintegy 21 millió néző "szurkolta" végig, de a hétfői felmérések arról tanúskodtak, hogy a többség csalódva állt fel a képernyő elől.

A megkérdezettek úgy vélekedtek, hogy a konzervatív kancellár és a szociáldemokrata kancellárjelölt a politikai párbaj helyett inkább egyfajta baráti beszélgetést folytatott, egyformán kiemelve az elmúlt négy év közös, nagykoalíciós kormányzásának eredményeit. Úgy tűnt, mintha mind Merkel, mind Steinmeier a jelenlegi nagykoalíció folytatásának csinált volna reklámot.

Felmérések szerint a szociáldemokrata kancellárjelölt-külügyminiszter szerepelt csekély mértékben jobban, a kihívó szerepében ő volt a támadóbb, az agresszívabb, és ő volt az, aki néhány területen a változtatás szükségességét hangsúlyozta. Állást foglalt az atomenergiáról, illetve az atomerőművekról való lemondás mellett, a gazdasági válságból való kilábalás kapcsán nagyobb szociális elkötelezettséget sürgetett, kiállt a minimálbér általános bevezetése, valamint a menedzseri fizetések korlátozása mellett. Bírálta továbbá a konzervatívok adócsökkentési terveit. Mindennek alapján Steinmeier volt az, akinek sikerült talán valamivel több, még bizonytalan szavazót megszólítania.

A hivatalban lévő kancellár ezzel szemben a korábbiaknál is visszafogottabbnak, sőt egyenesen szürkének bizonyult és tulajdonképpen csak az eddigi politika folytatását ígérte.

Jóformán teljes egészében tartózkodott a szociáldemokrata párt törekvéseinek bírálatától, egyedül az SPD és a Baloldal pártja közötti esetleges szövetség veszélyeire figyelmeztetett. Az FDP-vel tervezett koalíció kapcsán pedig csupán azt állította, hogy mindez jobban megfelelne az ország érdekeinek.

A hétfői sajtó bírálta a televíziós vitát. A baloldali Frankfurter Rundschau szerint a német televízió történetében első ízben fordult elő, hogy két vezető politikus több mint 20 millió néző szeme láttára koalíciós tárgyalásokat folytatott.

A konzervatív Die Welt úgy értékelte: tényleges párbajra két okból sem kerülhetett sor. Egyrészt azért nem, mert Németországban egyszerűen nincs már igény ideológiai vitára, másrészt azért sem, mert Merkel és Steinmeier a nagykoalíciót az elmúlt négy évben meglehetősen jól menedzselte. Ez utóbbi véleményt osztotta a liberális Süddeutsche Zeitung is, rámutatva: miért is támadja akár Merkel, akár Steinmeier azt a politikát, amelyet az elmúlt négy évben közösen folytatott? És miért támadják egymást, amikor egyáltalán nem kizárt, hogy szeptember 27. után ismét együtt kell majd kormányozniuk?

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×