eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A gazdasági válság miatt növekszik az emberkereskedelem

A világgazdasági válság tovább fokozza az emberkereskedelmet, mivel nő a szegénység, a munkanélküliség, a nemek közötti egyenlőtlenség és az olcsó munkaerő iránti igény - hívta fel a figyelmet a témával foglalkozó ENSZ-szakértő.

Az ENSZ közgyűlésnek elkészített riportjában Joy Ngozi Ezeilo kiemeli: az emberkereskedelem mértéke a rossz gazdasági helyzet miatt tovább növekszik, mivel a kiváltó okaira nem figyelnek kellőképpen, és az áldozatok egyre nehezebben tudnak elmenekülni kedvezőtlen helyzetükből.

Az emberi jogi ügyvéd arra a problémára is rámutatott, hogy az emberkereskedelem áldozatait gyakran a kellő áttekintés nélkül utasítják ki az adott országból, holott a gyakran súlyos fizikai, szexuális és pszichológiai traumát átélteknek idő és szakszerű segítség kell, hogy feldolgozzák a történteket.

A szakértő szerint gondot jelent az is, hogy a kormányok nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy azonosítsák és megvédjék azokat a nőket, gyerekeket és férfiakat, akik az emberkereskedelem áldozataivá váltak.

Ezeilo külön kiemelte Lengyelországot, ahol a szakértő szerint az uniós csatlakozás óta romlott a helyzet: a közép-európai ország az emberkereskedelem egyik központjává vált.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×