eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Obama nem pazarolja az idejét a "reformgyilkosokra"

Az egyre népszerűtlenebb egészségügyi reform gyors megvalósítását sürgette Barack Obama amerikai elnök kongresszusi beszédében. Az elnök, akinek drámai módon visszaesett a népszerűségi indexe, arra utalt: ha nem terjesztik ki az ellátást, a vártnál jóval több amerikai fog meghalni.

Obama néhol érzelmektől túlcsorduló beszédében azt mondta: minden korábbinál közelebb jutottak az egészségügyi reform céljához, azaz, hogy egyszerre csökkentsék a gazdaságot lehúzó költségeket és kiterjesszék az ellátást arra a 47 millió amerikaira, akinek nincs biztosítása.

Annak ellenére, hogy az elnök népszerűsége az utóbbi hónapokban drasztikusan visszaesett és 52 százalékon áll, Obama azt mondta: nem pazarolja idejét azokra, akik "meg akarják ölni" a reformot, nem pedig javítani akarnak rajta.

A republikánus ellenzék, de még a demokraták egy része is úgy állítja be, mintha az elnök szocialista megoldásokat akarna bevezetni a szabad verseny és a szabad vállalkozás hazájában. Az egyik legnagyobb vitát az úgynevezett "public option", vagyis a közösségi választás váltja ki.

Ezt azt jelentené, hogy első ízben az amerikai állam is megjelenne a biztosítók között és ezzel áraik leszorítására kényszerítené a magáncégeket. Obama egy úgynevezett nemzeti biztosítási tőzsdét is fel akar állítani: ez lehetővé tenné, hogy az újonnan biztosításhoz jutó 47 millió amerikai kiválassza azt a szolgáltatót, amely a legjobb értékű biztosítást adja neki.

A biztosítókat köteleznék arra, hogy olyanokkal is szerződjenek, akik már most valamilyen betegséggel küszködnek, azaz megakadályoznák, hogy csak a fiatal és egészséges ügyfeleket válasszák ki maguknak.

Biztosítás vagy gyógyszer?

Annak ellenére, hogy kevesebb bevételre számíthatnak az egyes állampolgároktól, a 47 millió új ügyfél megjelenése az, amivel Obama meg akarja győzni őket, hogy nem veszítenek. A biztosítás kötelező lenne, és azok, akik nem tudnák fizetni, adókedvezményt kapnának. Azok viszont, akik ki tudják fizetni a biztosítást, attól félnek, hogy a szolidáris rendszerrel csorbul a szolgáltatás színvonala.

A BBC - talán azért is, mert a republikánusok belekötöttek a brit egészségügybe - elmondta egy 24 éves fiatal nő történetét, akinek mit sem ért a havi 500 dolláros (közel százezer forintos) biztosítása, ugyanis csak két hétre elegendő gyógyszerre futotta belőle. Sikerült egy gyógyszergyártó ingyenes programjához csatlakoznia, így térítés nélkül kapta a tablettákat. Ám amikor kiderült, hogy van valamilyen biztosítása, kizárták. Végül úgy döntött: feladja a biztosítást, hogy gyógyszerhez juthasson.

Obama terve közben további heves ellenállást kelt: a kongresszusi beszéd alatt az egyik republikánus képviselő például azt kiabálta: "maga hazudik", és az elnököt ki is nevették, amikor azt mondta: egyes fontos részleteket még tisztázni kell. Közgazdászok korábban kételkedve fogadták, hogy a terv minden elemét egyszerre meg lehet-e valósítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×