eur:
393.57
usd:
367.8
bux:
65909.58
2024. április 23. kedd Béla

A szlovák sajtó nem vár sokat a kormányfői találkozótól

Nem vár sokat a magyar és a szlovák miniszterelnök, Bajnai Gordon és Robert Fico találkozójától a csütörtöki pozsonyi sajtó.

"A felek nyilatkozatai már előre kizárták a megegyezést azokban a kérdésekben, amelyek valóban megterhelik a kapcsolatokat" - írja a Sme című liberális napilap. Úgy véli: hasznos lehet azonban, hogy a két miniszterelnök végre szemtől szembe közli partnerével eltérő álláspontját, illetve, hogy a felek megegyezhetnek bizonyos gazdasági - Ipoly- és Duna-hidak - projektekben.

"Az Ipoly-hidakban Fico már évekkel ezelőtt megegyezett Gyurcsánnyal, de építésük még mindig nem kezdődött el. A kormányszintű szlovák-magyar kapcsolatok állapotáról a legtöbbet az árulja el, hogy milyen könnyű a két kormányfő számára a háttéranyagok elkészítése. A konkrét javaslatok rovatába elég átmásolni a néhány évvel ezelőtti terveket: hidak, közös tankönyv satöbbi. Minden többi rovatban elég egy szó: nem" - írja a tekintélyes újság.

Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerint "az elvárások felemásak, a hangulat viszont már alakul". Emlékeztet, hogy a Szécsényhez közeli Balassagyarmat önkormányzata például nem kívánt személynek nyilvánította Robert Ficót. A magyar kormányszóvivő pedig "azt üzente nekik: ne menjenek
le +ficóba+".

A két kormányfő megbeszélésén a nyelvtörvény mellett érinteni fogják Sólyom László magyar államfővel szembeni augusztusi eljárást is. "Várhatóan ez a két pont lesz az, ahol a felek nem fognak egyetérteni. Politológusok szerint az is kérdéses, egyetértenek-e egyáltalán valamiben" - jegyzi meg a lap. Rámutat: tavaly novemberben Fico és Gyurcsány Ferenc akkori magyar kormányfő találkozójának ugyanis semmilyen eredménye sem lett - a két miniszterelnök ráadásul a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón élő adásban "osztotta egymást".

Marek Madaric szlovák kulturális miniszter a Plus Jeden Den című bulvárízű napilapnak adott interjújában ismételten azt állítja, hogy az államnyelvtörvény módosítása a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatát semmilyen módon nem érinti. "A magyarok számára semmi sem változik" - húzta alá. A kemény magyarellenes kijelentéseiről elhíresült tárcavezető ugyanakkor elmondta, hogy apai ágon magyar felmenőkkel rendelkezik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×