Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A szlovák sajtó nem vár sokat a kormányfői találkozótól

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem vár sokat a magyar és a szlovák miniszterelnök, Bajnai Gordon és Robert Fico találkozójától a csütörtöki pozsonyi sajtó.

"A felek nyilatkozatai már előre kizárták a megegyezést azokban a kérdésekben, amelyek valóban megterhelik a kapcsolatokat" - írja a Sme című liberális napilap. Úgy véli: hasznos lehet azonban, hogy a két miniszterelnök végre szemtől szembe közli partnerével eltérő álláspontját, illetve, hogy a felek megegyezhetnek bizonyos gazdasági - Ipoly- és Duna-hidak - projektekben.

"Az Ipoly-hidakban Fico már évekkel ezelőtt megegyezett Gyurcsánnyal, de építésük még mindig nem kezdődött el. A kormányszintű szlovák-magyar kapcsolatok állapotáról a legtöbbet az árulja el, hogy milyen könnyű a két kormányfő számára a háttéranyagok elkészítése. A konkrét javaslatok rovatába elég átmásolni a néhány évvel ezelőtti terveket: hidak, közös tankönyv satöbbi. Minden többi rovatban elég egy szó: nem" - írja a tekintélyes újság.

Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerint "az elvárások felemásak, a hangulat viszont már alakul". Emlékeztet, hogy a Szécsényhez közeli Balassagyarmat önkormányzata például nem kívánt személynek nyilvánította Robert Ficót. A magyar kormányszóvivő pedig "azt üzente nekik: ne menjenek
le +ficóba+".

A két kormányfő megbeszélésén a nyelvtörvény mellett érinteni fogják Sólyom László magyar államfővel szembeni augusztusi eljárást is. "Várhatóan ez a két pont lesz az, ahol a felek nem fognak egyetérteni. Politológusok szerint az is kérdéses, egyetértenek-e egyáltalán valamiben" - jegyzi meg a lap. Rámutat: tavaly novemberben Fico és Gyurcsány Ferenc akkori magyar kormányfő találkozójának ugyanis semmilyen eredménye sem lett - a két miniszterelnök ráadásul a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón élő adásban "osztotta egymást".

Marek Madaric szlovák kulturális miniszter a Plus Jeden Den című bulvárízű napilapnak adott interjújában ismételten azt állítja, hogy az államnyelvtörvény módosítása a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatát semmilyen módon nem érinti. "A magyarok számára semmi sem változik" - húzta alá. A kemény magyarellenes kijelentéseiről elhíresült tárcavezető ugyanakkor elmondta, hogy apai ágon magyar felmenőkkel rendelkezik.