Inforádió

Meghallgatom Élő adás

További elbocsátásokra kényszerül a médiaóriás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A pénzügyi válság erősen megtépázta a legnagyobb európai médiakonszernt, a Bertelsmannt is. Bevételei jelentősen visszaestek,ezért a cég vezetője példa nélkül álló takarékossági programot jelentett be, amellyel közel egymilliárd euróval csökkenteni akarják a költségeket.

A Bertelsmann elnöke bejelentette, hogy a cég ügyleteinek és likviditásának biztosítása érdekében tovább szigorítják a takarékossági intézkedéseket. Az év végéig még legalább 900 millió eurót akarnak megtakarítani, s ez alighanem együtt jár további elbocsátásokkal.

A Bertelsmann már az év első felében megvált 3700 munkatársától, de a pénzügyi válságból fakadó kereslet-visszaesés következtében a konszern bevételei január óta folyamatosan zuhantak.

A német médiaóriás adózás utáni vesztesége az év első felében elérte a 333 millió eurót. A múlt év első félévben 372 millió euró volt az adózott eredménye.

A legtöbb bevételt továbbra is az RTL biztosította. A konszern elnöke, Hartmut Ostrowski utalt arra, hogy az üzletmenet stabilizálását és a költségek csökkentését szolgáló intézkedések már kezdik éreztetni a hatásukat, de hangsúlyozta, hogy a cég még távolról sem jutott túl a válság okozta súlyos helyzeten, és bizonyításként megemlítette, hogy a Bertelsmann összforgalma január elseje és június vége között kereken fél milliárd euróval csökkent.

A médiacsoporthoz tartozik a RTL csoport mellett a Random House és a Gruner + Jahr kiadó, az Arvato média és kommunikációs szolgáltató, valamint a Direct Group francia könyvesbolt hálózat.