Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Merkel: a gyász, a fájdalom, a hála és a bizakodás napja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lengyelország megtámadásának évfordulóján rendezett megemlékezésre első alkalommal hívtak meg német kancellárt is. A Gdansk közelében tartott eseményen 20 vezető külföldi politikus vesz részt, köztük Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök, valamint az unió soros elnöki tisztét betöltő Frederik Reinfeldt svéd kormányfő is. A kancellár tévényilatkozatában a német-lengyel viszony érezhető javulásának kézzel fogható jeleként értékelte, hogy őt is meghívták a megemlékezésre.

Angela Merkel a gyász és a fájdalom, valamint a bűnre való emlékezés napjának nevezte szeptember elsejét, amikor a náci Németország csapatai megtámadták Lengyelországot.

Hangsúlyozta azonban, hogy idővel ez a nap a hála és a bizakodás napja lett, mert Németország ma barátként és partnerként működhet együtt Európa többi országával. A megbékélés jelének minősítette, hogy a lengyel kormányfő meghívására ma részt vehet a Gdanskban tartott világháborús megemlékezésen.

A német-lengyel barátság fejlődéséről tanúskodik az a szentmise is, amelyet a két ország püspöki kara múlt vasárnap közösen mondott a berlini Szent Hedvig templomban. Horst Köhler német államfő a két ország közötti megbékélési folyamat fontos eseményének nevezte a vasárnapi közös misét.

A Gansk közelében tartott mai megemlékezést Lech Kaczinsky lengyel elnök beszéde nyitotta meg, amelyben nemcsak a német támadást említette meg, hanem rámutatott arra is, hogy ezt a Molotov-Ribbentrop paktum néven ismert szerződés tette lehetővé, amelyben a hitleri Németország és a Sztálin által vezetett Szovjetunió felosztotta egymás között Európa keleti felét, így Lengyelországot is.

A mai megemlékezéssel egy időben Gdanskban 20 olyan város polgármestere is értekezletre gyűlt össze, amely a második világháború idején különösen sokat szenvedett. A találkozón egyebek között Nürnberg, Drezda, valamint a brit Coventry is képviselteti magát.