eur:
392.49
usd:
365.97
bux:
66865.77
2024. április 25. csütörtök Márk

Merkel: a gyász, a fájdalom, a hála és a bizakodás napja

Lengyelország megtámadásának évfordulóján rendezett megemlékezésre első alkalommal hívtak meg német kancellárt is. A Gdansk közelében tartott eseményen 20 vezető külföldi politikus vesz részt, köztük Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök, valamint az unió soros elnöki tisztét betöltő Frederik Reinfeldt svéd kormányfő is. A kancellár tévényilatkozatában a német-lengyel viszony érezhető javulásának kézzel fogható jeleként értékelte, hogy őt is meghívták a megemlékezésre.

Angela Merkel a gyász és a fájdalom, valamint a bűnre való emlékezés napjának nevezte szeptember elsejét, amikor a náci Németország csapatai megtámadták Lengyelországot.

Hangsúlyozta azonban, hogy idővel ez a nap a hála és a bizakodás napja lett, mert Németország ma barátként és partnerként működhet együtt Európa többi országával. A megbékélés jelének minősítette, hogy a lengyel kormányfő meghívására ma részt vehet a Gdanskban tartott világháborús megemlékezésen.

A német-lengyel barátság fejlődéséről tanúskodik az a szentmise is, amelyet a két ország püspöki kara múlt vasárnap közösen mondott a berlini Szent Hedvig templomban. Horst Köhler német államfő a két ország közötti megbékélési folyamat fontos eseményének nevezte a vasárnapi közös misét.

A Gansk közelében tartott mai megemlékezést Lech Kaczinsky lengyel elnök beszéde nyitotta meg, amelyben nemcsak a német támadást említette meg, hanem rámutatott arra is, hogy ezt a Molotov-Ribbentrop paktum néven ismert szerződés tette lehetővé, amelyben a hitleri Németország és a Sztálin által vezetett Szovjetunió felosztotta egymás között Európa keleti felét, így Lengyelországot is.

A mai megemlékezéssel egy időben Gdanskban 20 olyan város polgármestere is értekezletre gyűlt össze, amely a második világháború idején különösen sokat szenvedett. A találkozón egyebek között Nürnberg, Drezda, valamint a brit Coventry is képviselteti magát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×