Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Erdélyből és Kárpátaljáról is érkeztek tiltakozók Dunaszerdahelyre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Békés, de elszánt légkörben zajlott Dunaszerdahelyen a nyelvtörvény elleni tiltakozó nagygyűlés. A szlovák kulturális miniszter provokációnak nevezte a szlovákiai magyarok tiltakozó megmozdulását.

Hatalmas, becslések szerint több mint hétezres tömeg gyűlt egybe a dunaszerdahelyi DAC-stadionban, hogy felemelje hangját a kisebbségi nyelvhasználati jogokat csorbító jogszabály ellen

A nagygyűlés a Magyar Koalíció Pártjának és néhány szlovákiai magyar civil szervezetnek a közös rendezvénye volt, amelyre egész Szlovákiából, de Romániából, Kárpátaljáról is érkeztek résztvevők. A zsúfolásig megtelt lelátókon sokan magyar zászlót lengettek. A résztvevők többsége tiltakozó petíciót írt alá, melyet eljuttatnak a parlamentnek.

Miközben a szlovákiai magyar pártok és civil szervezetek egységesen sérelmesnek találják a módosított szlovák államnyelvtörvényt, s fontosnak tartják véleményük kinyilvánítását a nagygyűlésen, a szlovák kulturális miniszter szlovákellenes provokációnak minősítette a tiltakozó megmozdulást.

Marek Magyarics közölte: Szlovákia a nyelvtörvény ügyében nem hátrál meg. A miniszter hozzátette: Robert Fico kormányfő is ezt az álláspontot képviseli majd a magyar partnerével sorra kerülő találkozóon. A szeptember 10-re tervezett találkozóra a magyar fél kezdeményezésére kerül sor, azzal a céllal, hogy enyhítsék a két ország közötti feszültséget.

Egy osztrák lapnak adott interjúban a szlovák külügyminiszter elismerte, hogy az elmúlt hét "nem volt jó hét a szlovák-magyar viszony szempontjából". Szlovákia és Magyarország egyaránt megsínylette ezt, romlott a róluk alkotott kedvező kép az Európai Unióban. "Mindkét országot bajkeverőnek állították be" - fogalmazott.

Miroslav Lajcák védelmébe vette a nyelvtörvény módosítását, amelyet szavai szerint a 14 hivatalosan elismert szlovákiai kisebbségből 13 támogat.

A jogszabály fő célja, megakadályozni, hogy a szlovák nyelvet hátrányosan megkülönböztessék szlovák területen - Semmilyen módon nem szűkíti a kisebbségi nyelvhasználatot, kizárólag a hivatalos közlésekre, kommunikációra vonatkozik - magyarázta Miroslav Lajcák.

Robert Fico szerint a sajtó nagymértékben felelős azért, amilyen állapotban van ma a szlovák-magyar viszony. Ugyanakkor ismételten Budapestet tette felelőssé a révkomáromi szoboravatás következtében kialakult szlovák-magyar diplomáciai incidensért. Szavai szerint a szlovák sajtó is sértően és becsmérlően irt a pozsonyi kormány döntéseiről.

Fico a SITA hírügynökségnek elismerte, nem volt könnyű eldönteni, hogy megakadályozzák a magyar államfő részvételét a szoboravatáson, de elejeét akarták venni az esetleges szélsőséges megmozdulásoknak.