eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Erdélyből és Kárpátaljáról is érkeztek tiltakozók Dunaszerdahelyre

Békés, de elszánt légkörben zajlott Dunaszerdahelyen a nyelvtörvény elleni tiltakozó nagygyűlés. A szlovák kulturális miniszter provokációnak nevezte a szlovákiai magyarok tiltakozó megmozdulását.

Hatalmas, becslések szerint több mint hétezres tömeg gyűlt egybe a dunaszerdahelyi DAC-stadionban, hogy felemelje hangját a kisebbségi nyelvhasználati jogokat csorbító jogszabály ellen

A nagygyűlés a Magyar Koalíció Pártjának és néhány szlovákiai magyar civil szervezetnek a közös rendezvénye volt, amelyre egész Szlovákiából, de Romániából, Kárpátaljáról is érkeztek résztvevők. A zsúfolásig megtelt lelátókon sokan magyar zászlót lengettek. A résztvevők többsége tiltakozó petíciót írt alá, melyet eljuttatnak a parlamentnek.

Miközben a szlovákiai magyar pártok és civil szervezetek egységesen sérelmesnek találják a módosított szlovák államnyelvtörvényt, s fontosnak tartják véleményük kinyilvánítását a nagygyűlésen, a szlovák kulturális miniszter szlovákellenes provokációnak minősítette a tiltakozó megmozdulást.

Marek Magyarics közölte: Szlovákia a nyelvtörvény ügyében nem hátrál meg. A miniszter hozzátette: Robert Fico kormányfő is ezt az álláspontot képviseli majd a magyar partnerével sorra kerülő találkozóon. A szeptember 10-re tervezett találkozóra a magyar fél kezdeményezésére kerül sor, azzal a céllal, hogy enyhítsék a két ország közötti feszültséget.

Egy osztrák lapnak adott interjúban a szlovák külügyminiszter elismerte, hogy az elmúlt hét "nem volt jó hét a szlovák-magyar viszony szempontjából". Szlovákia és Magyarország egyaránt megsínylette ezt, romlott a róluk alkotott kedvező kép az Európai Unióban. "Mindkét országot bajkeverőnek állították be" - fogalmazott.

Miroslav Lajcák védelmébe vette a nyelvtörvény módosítását, amelyet szavai szerint a 14 hivatalosan elismert szlovákiai kisebbségből 13 támogat.

A jogszabály fő célja, megakadályozni, hogy a szlovák nyelvet hátrányosan megkülönböztessék szlovák területen - Semmilyen módon nem szűkíti a kisebbségi nyelvhasználatot, kizárólag a hivatalos közlésekre, kommunikációra vonatkozik - magyarázta Miroslav Lajcák.

Robert Fico szerint a sajtó nagymértékben felelős azért, amilyen állapotban van ma a szlovák-magyar viszony. Ugyanakkor ismételten Budapestet tette felelőssé a révkomáromi szoboravatás következtében kialakult szlovák-magyar diplomáciai incidensért. Szavai szerint a szlovák sajtó is sértően és becsmérlően irt a pozsonyi kormány döntéseiről.

Fico a SITA hírügynökségnek elismerte, nem volt könnyű eldönteni, hogy megakadályozzák a magyar államfő részvételét a szoboravatáson, de elejeét akarták venni az esetleges szélsőséges megmozdulásoknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×