eur:
393.84
usd:
367.8
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Lengyelország és Csehország közös konzulátusok működtetését tervezi

Lengyelország azt a meglepő ajánlatot tette Csehországnak, hogy közösen működtessenek konzulátusokat harmadik országokban - adta hírül pénteken a Dziennik című lengyel napilap.

Az elképzelés célja a külügyminisztériumok költségeinek csökkentése, tekintettel a gazdasági válságra - írta a lap.

"Hamarosan találkoznak a két tárca főigazgatói, hogy megbeszéljék a közös diplomáciai képviseletek lehetőségeit harmadik országokban" - mondta a Dzienniknek Jan Kohout cseh külügyminiszter, miután találkozott lengyel kollégájával, Radoslaw Sikorskival. Ez idáig Lengyelország egyetlen országgal sem működött együtt olyan szorosan, hogy rábízhatta volna érdekeinek képviseletét külföldön - mondta Sikorski, hangsúlyozva, hogy Lengyelország és Csehország "az összes legfontosabb nemzetközi kérdésben nagyon hasonló álláspontot képvisel".

"Nem Európáról van szó, hanem harmadik világbeli országokról, ahol sem politikai, sem gazdasági, sem presztízsszempontok nem indokolják külön képviseletek fenntartását" - mondta a lapnak Jan Niedzielski, Lengyelország prágai nagykövetének helyettese.

A legegyszerűbb a konzuli szolgálatok összekapcsolása lesz, hiszen mindkét ország kiad olyan vízumokat, melyek az egész schengeni övezetre érvényesek, és mindketten ugyanazt az európai jogot alkalmazzák.

A lap rámutat, hogy nem ismeretlen megoldásról van szó: Ausztria és Magyarország a montenegrói és a moldovai fővárosban, Podgoricában és Chisinauban már egy ideje közös vízumkiadó szolgálatot működtet.

A lengyel diplomata hangsúlyozta, hogy közös nagykövet kinevezéséről nincsen szó, de azt elképzelhetőnek tartja, hogy bár egy adott országba akkreditálnak lengyel nagykövetet, a helyszínen cseh kollégája dolgozik, és a mindennapokban ő látja el a lengyel érdekek képviseletét.

Niedzielski véleménye szerint a lengyel-cseh diplomáciai együttműködés olyan gyorsan megvalósítható, hogy a takarékoskodás már a jövő évben megmutatkozhat a tárca büdzséjében.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×