Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Azonosították a mallorcai merénylet két gyanúsítottját

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Azonosították a spanyol nyomozók a csütörtöki mallorcai merénylet két gyanúsítottját - olvasható pénteken az El País és az El Mundo című lapok internetes kiadásában.

A rendőrség még nem közölte a gyanúsítottak nevét. Az RNE országos rádióadó szerint valószínűleg egy fiatal párról van szó, akik napokkal korábban költöztek be az üdülőszigeti székhely, Palma de Mallorca egyik szállodájába. Baszk nyelven beszéltek, és csütörtökön nyomtalanul eltűntek.

Azon a napon feltehetőleg az ETA baszk szeparatista szervezet terroristái pokolgépes merénylettel megöltek két csendőrt Mallorcán. A nyomozók azt feltételezik, hogy a merénylők még pénteken is a szigeten bujkálnak, ezért a rendőrség megerősítette az ellenőrzést a sziget repülőterén és kikötőiben.

A belügyminisztérium közzétette hat feltételezett ETA-tag körözési fotóit, és kérte a közvéleményt, hogy segítse elfogásukat. Azt nem közölték, hogy a hat személy valamelyikét gyanúsítják-e részvétellel a mallorcai merényletben.

Palma de Mallorca székesegyházában pénteken gyászünnepséget tartottak a két csendőr emlékére. Az istentiszteleten részt vett Fülöp spanyol trónörökös, José Luis Rodríguez Zapatero kormányfő és Mariano Rajoy ellenzéki vezér is. A héten a szigetre várják I. János Károly királyt.

Éppen ötven éve, 1959. július 31-én jött létre az ETA, s legkevesebb 825 ember ölt meg azóta, hogy 1968-ban megkezdte erőszakos kampányát egy független baszk állam megteremtéséért.