eur:
394.39
usd:
371.27
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Azonosították a mallorcai merénylet két gyanúsítottját

Azonosították a spanyol nyomozók a csütörtöki mallorcai merénylet két gyanúsítottját - olvasható pénteken az El País és az El Mundo című lapok internetes kiadásában.

A rendőrség még nem közölte a gyanúsítottak nevét. Az RNE országos rádióadó szerint valószínűleg egy fiatal párról van szó, akik napokkal korábban költöztek be az üdülőszigeti székhely, Palma de Mallorca egyik szállodájába. Baszk nyelven beszéltek, és csütörtökön nyomtalanul eltűntek.

Azon a napon feltehetőleg az ETA baszk szeparatista szervezet terroristái pokolgépes merénylettel megöltek két csendőrt Mallorcán. A nyomozók azt feltételezik, hogy a merénylők még pénteken is a szigeten bujkálnak, ezért a rendőrség megerősítette az ellenőrzést a sziget repülőterén és kikötőiben.

A belügyminisztérium közzétette hat feltételezett ETA-tag körözési fotóit, és kérte a közvéleményt, hogy segítse elfogásukat. Azt nem közölték, hogy a hat személy valamelyikét gyanúsítják-e részvétellel a mallorcai merényletben.

Palma de Mallorca székesegyházában pénteken gyászünnepséget tartottak a két csendőr emlékére. Az istentiszteleten részt vett Fülöp spanyol trónörökös, José Luis Rodríguez Zapatero kormányfő és Mariano Rajoy ellenzéki vezér is. A héten a szigetre várják I. János Károly királyt.

Éppen ötven éve, 1959. július 31-én jött létre az ETA, s legkevesebb 825 ember ölt meg azóta, hogy 1968-ban megkezdte erőszakos kampányát egy független baszk állam megteremtéséért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×